Šarović: Blok sedam TE Tuzla će se graditi uprkos stavu Energetske zajednice

29.03.2019. 09:23 / Izvor: SRNA
Šarović: Blok sedam TE Tuzla će se graditi uprkos stavu Energetske zajednice

Šarović je izjavio novinarima u Sarajevu da BiH niko ne može isključiti iz Energetske zajednice.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Mirko Šarović rekao je jučer da će se blok sedam Termoelektrane “Tuzla” nesmetano graditi bez obzira na procese koje je najavio Sekretarijat Energetske zajednice.

"Postoji stalno neka vrsta straha od kineskih investicija u ovom dijelu Evrope. Mi tog straha nemamo i mi to našim partnerima jasno kažemo. Ovaj proces vodimo već devet godina i mogli su ranije da interveniše i ukažu na neke stvari", smatra Šarović.

Šarović je izjavio novinarima u Sarajevu da BiH niko ne može isključiti iz Energetske zajednice.

"Mislim da apsolutno nisu u pravu. Mislim da je sva argumentacija na našoj strani. Finansiranje ovog energetskog objekta izvršeno je u skladu sa propisima, pravilima i zakonima BiH", rekao je Šarović povodom najave Sekretarijata Energetske zajednice da službeno otvara postupak za rješavanja spora o planiranoj garanciji Federacije BiH za kredit od 614 miliona evra od kineske Eksimbank za izgradnju bloka sedam.

On je istakao nakon sjednice Savjeta ministara u tehničkom mandatu da je državna pomoć nezavisna institucija koju ne može niko narušiti, ni Energetska zajednica niti bila koja institucija BiH, osim Sud BiH.

"BiH mora da vodi računa o svojoj energetskoj nezavisnosti. Ukoliko bi iz Energetske zajednice postupili onako kako to misle, vjerovatno bi BiH ostala bez ključnog energetskog objekta bloka sedam TE “Tuzla” snage u ovom trenutku skoro 500 megavata. Mislim da je to nedopustivo i da se ugrožava energetska bezbjednost BiH", upozorio je Šarović.

Prema njegovim riječima, ova termoelektrana gradi se upravo da bi bili ispunjeni standardi EU, da bi bila smanjena zagađenost vazduha, da bi se doprinijelo uspješnosti očuvanja prirode i povećala energetsku efikasnost za 30 odsto.

On je potvrdio da mu je direktor Sekretarijata Energetske zajednice uputio tzv. otvoreno pismo u kojem je ukazao na moguće sumnje u vezi sa državnom pomoći.

"Mi smo na početku uobičajenog procesa. To je dug proces koji može da traje mjesecima i godinama. Mi ćemo u roku od dva mjeseca da odgovorimo na ovo pismo. Nema u ovom trenutku razloga za neku dramu na bilo koji način. Ovo je uobičajeni postupak", poručio je Šarović.

Prema njegovim riječima, ovaj proces vodiće se zajedno sa ljudima iz Federacije BiH i, prije svega, treba misliti o sebi i svojim aranžmanima.

"Sekretarija Energetske zajednice izašao je iz okvira svojih nadležnosti. Obraćao se nekim drugim institucijama mimo `lokal pointa`, a to je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih ondosa. Mi smo na to upozorili", zaključio je Šarović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti