Šarović: Fokus na smanjenju carinskih opterećenja na uvoz automobila

21.04.2018. 08:53 / Izvor: Akta.ba
Šarović: Fokus na smanjenju carinskih opterećenja na uvoz automobila

Jedan o fokusa rada Ministarstva, u narednom periodu biće smanjenje carinskih opterećenja  i usaglašavanje sa zemljama regije.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović sastao se jučer sa novoimenovanim ambasadorom Japana u BiH Hideyuki Sakamoto-om u cilju planiranja jače ekonomske saradnje dvije zemlje i mjera za poboljšanje uslova za ulaganje u Bosnu i Hercegovinu.

„Jedan o fokusa rada Ministarstva, u narednom periodu biće smanjenje carinskih opterećenja  i usaglašavanje sa zemljama regije „Neprihvatljivo je da carina na uvoz vozila u BiH iznosi 15% dok u Srbiji iznosi 12%  a u Crnoj Gori svega 5%. Osim ovoga pitanja potrebno je raditi na olakšanju uvoza i registracije eko vozila, čemu se u drugim zemljama pridaje velika pažnja“, istakao je ministar Šarović.

Ambasador Japana je istakao da postoji velika zainteresovanost za ulaganja u našu zemlju, ali da Bosna i Hercegovina mora intenzivno raditi na unapređenju poslovne klime. Na sastanku se razgovaralo o programu planirane posjete ministra Japanu, ako bi se na najbolji mogući način predstavili potencijali BiH i konkurentnost privrede te privukla značajnija ulaganja japanskih kompanija.

Na sastanku je takođe istaknuta zahvalnost ministru Šaroviću na podršci kandidaturi  Osake za Međunarodnu izložbu Expo 2025., a čiji je cilj dizajniranje vizije budućnosti održive ekonomije i društva.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti