Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Šarović - Gurry: Jačanje intelektualnog vlasništva u cilju razvoja privrede

15.03.2018. 07:56 / Izvor: Fena

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović sastao se jučer sa Generalnim direktorom Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (WIPO) Francisom Gurryom, koji 14. i 15. marta boravi u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini, a tema razgovora bilo je stanje zaštite intelektualnog vlasništva u BiH, posebno autohtonih proizvoda te jačanju sistema borbe protiv kršenja prava intelektualnog vlasništva.

Istaknuto je da BiH kontinuirano unaprjeđuje ovu oblast te da će se "na stolu" uskoro naći i Strategija provođenja prava intelektualnog vlasništva.

"Pred Savjetom ministara BiH uskoro će se naći strategija čiji je cilj jačanje sistema borbe protiv kršenja prava intelektualnog vlasništva, uvoza krivotvorene robe, jačanje tržišnih kontrola i inspekcijskih nadzora", istakao je ministar Šarović, naglasivši da je jačanje oblasti intelektualnog vlasništva veoma značajno za razvoj privrede, priliv stranih investicija i konkurentnost bh. proizvoda.

Zaključeno je da kapaciteti BiH u pogledu naučno-istraživačkih i razvojnih institucija još nisu dostigli onaj nivo koji je BiH imala prije ratnih sukoba, a da je sa druge strane, kroz ulaganje u istraživanje i razvoj moguće dobiti rezultate koji u smislu intelektualnog vlasništva mogu povećati konkurentnost na tržištu.

Sastanku su prisustvovali i ambasadorica Lucija Ljubić, stalna predstavnica Bosne i Hercegovine pri UN-u i drugim međunarodnim organizacijama u Ženevi i Josip Merdžo, direktor Instituta za intelektualno vlasništvo BiH, saopćeno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti