Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Šarović i Shugang potpisali Memorandum o saradnji u oblasti turizma

19.12.2018. 07:57 / Izvor: Akta.ba

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović jučer je u Pekingu sa kineskim ministrom turizma Luo Shugangom potpisao Memorandum o saradnji u oblasti turizma i olakšavanju grupnih posjeta između Bosne i Hercegovine i Narodne Republike Kine.

Potpisivanjem ovog dokumenta značajno su olakšana grupna putovanja kineskih turista u Bosnu i Hercegovinu kojih će, kako se očekuje, već iduće godine u našoj zemlji biti oko 100.000, a što je duplo više u odnosu na period prije uspostavljanja vizne liberalizacije između dvije zemlje, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.  

Kako se navodi, konstantno povećanje broja kineskih turista imaće direktan ekonomski uticaj na društveni proizvod, zapošljavanje i platni bilans zemlje te će povoljno uticati na investicije, razvoj smještajnih kapaciteta i različitih industrijskih i privrednih djelatnosti.

Ministar Shugang istakao je da postoji veli interes kineskih građana i privrednika za posjetu regionu, a posebno Bosni i Hercegovini i sugerisao ravnomjernu pripremu turističkih operatera, agencija  informacionih servisa u našoj zemlji.

Ministar Šarović danas je  prisustvovao i konferenciji državnih koordinatora mehanizma Kina 16+1, kojom je predsjedavao zamjenik ministra inostranih poslova Kine Vang Chao.

Na konferenciji su izvršene pripreme za predstojeći Samit zemalja Kina 16+1, koji će se naredne godine održati u Dubrovniku.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti