Šarović: Mini Šengen je u interesu bh. ekonomije

09.09.2020. 09:16 / Izvor: Oslobođenje
Šarović: Mini Šengen je u interesu bh. ekonomije

Bivši ministar vanjske trgovine i predsjednik SDS-a Mirko Šarović govorio je o inicijativi mini-Šengen.

Bivši ministar vanjske trgovine i predsjednik SDS-a Mirko Šarović govorio je o inicijativi mini-Šengen.

On je zagovarao da se i Bosna i Hercegovina priključi inicijativi koju su pokrenuli Srbija, Albanija i Sjeverna Makedonija, a sada se i Kosovo potpisom u Washingtonu obavezalo na pristupanje inicijativi mini-Šengen.

"Smatram, mislim da je ovo jedan korak naprijed. Kosovo, Bosna i Hercegovina i Crna Gora su bile izvan ove inicijative. Kod nas je bila jedna snažna polemika da ili ne. Ja sam se donekle zalagao da BiH treba da bude dio ovog regionalnog projekta, jer je to u interesu ekonomije BiH i privrednika. Smatrao sam da je ovo na neki način unaprijeđenje regionalne saradnje", rekao je on za O kanal.

Ipak, kako kaže, bilo je i drugih mišljenja.

"Nakon ovog u Washingtonu, ostaje izvan ove inicijative samo BiH i Crna Gora. Vjerujem da će ovo na neki način promijeniti razmišljanja i kod nas ovdje. Mislim da zaista loše bi bilo da budemo izvan ovog projekta", dodao je.

Smatra da će novoj vlasti u Crnoj Gori prioritet biti reagionalna saradnja i priključenje mini-Šengenu.

"BiH ne treba da bude posljednja zemlja koja bi bila izvan ovog projekta. Mislim i da je vrlo važno da bi razbili ove sumnje da se radi o nekoj novoj Jugoslaviji i o nekim planovima Rame ili Vučića, najbolje je da od samog početka budemo u ovoj inicijativi, da kreiramo sporazum, jer je ovo samo faza utvrđivanja principa, a do sporazuma će proći još mnogo vremena. Ako budemo ulazili na gotov sporazum, to je loše, ali ako budemo kreatori tog sporazuma, sve dileme, sumnje i bojazni, imamo priliku da otklonimo. Mislim da se ovdje radi samo o boljoj verziji CEFTA-e. Bilo kakvi strahovi su nepotrebni", zaključio je.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti