Šarović očekuje skoro rješenje pitanja izvoza junećeg mesa

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Šarović očekuje skoro rješenje pitanja izvoza junećeg mesa

08.11.2019. 13:48 / Izvor: Fena

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović izrazio je danas nadu da bi se pitanje izvoza junećeg mesa u Tursku trebalo uskoro riješiti.

U odgovoru na novinarsko pitanje o zastoju izvoza, istaknuo je kako se generalno pitanja izvoza mesa u ovoj godini odvijalo mimo sporazuma koji još čeka na ratifikaciju, a koji pruža mnogo veće šanse za bh. proizvođače.

Kada je u pitanju izvoz junećeg mesa u Republiku Tursku, ta država odredila je svog izvoznika odnosno državnu zadrugu koja otkupljuje meso u BiH u prvoj fazi u iznosu od 3.000 tona što je količina koja bi riješila pitanja otkupa viškova u BiH.

"No, činjenica je da se nisu kao kompanija najbolje snašli. Izgubili su prilično vremena u organizaciji i pripremi izvoza i u tom smislu smo dodatno intervenirali kod turskih vlasti te smatramo da je u pripremi otkupa u završnoj fazi", pojasnio je Šarović.

Ponovio je danas da se problem nije pojavio kod bilo koje institucije u BiH te je na otkupljivaču da ubrzaju posao i počnu s otkupom.

"Probleme svakodnevno nadziremo i vjerujemo da je pitanje dana kada će ta organizaciona pitanja, koja nisu niti politička niti su stvar pregovora s turskom stranom, biti riješena", stav je državnog ministra.

PODIJELI:

TAGOVI:

Mirko Šarović

juneće meso

izvoz

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti