Šarović sa Nelsonom: BiH na pragu Svjetske trgovinske organizacije

19.03.2019. 07:53 / Izvor: Akta.ba
Šarović sa Nelsonom: BiH na pragu Svjetske trgovinske organizacije

Za Bosnu i Hercegovinu članstvo u WTO je velika razvojna šansa jer znači značajno podizanje rejtinga zemlje i donosi i investicije.

Tek u zadnje tri godine su napravljeni konkretni ključni pomaci, u dvadesetogodišnjim naporima da Bosna i Hercegovina postane dio Svjetske trgovinske organizacije (WTO), i sada smo pred samim ciljem, ocijenjeno je na današnjem sastanku ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića i ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u BiH Erika Nelsona.

Za Bosnu i Hercegovinu članstvo u WTO je velika razvojna šansa jer znači značajno podizanje rejtinga zemlje i donosi i investicije, istakao je američki ambasador.

Šarović je informisao ambasadora da su pregovori sa svim zemljama uspješno završeni te da je za potpisivanje spremna i Rusija, kao jedina preostala zemlja za zaključenje ugovora.

"Odluka o kvaliteti tečnih naftnih goriva, kao posljednja prepreka za dobijanje zelenog svjetla za članstvo BiH u WTO, je pripremljena i spreman sam da je svakog momenta uputim na usvajanje. Problem je što još uvijek nemamo pozitivno mišljenje entiteta. Osim pristupanja WTO, usvajanje Odluke bi donijelo evropske standarde u kvaliteti goriva, čistiju životnu sredinu i uređenje naftnog tržišta", rekao je Šarović.

Nelson je čestitao Šaroviću na preduzetim naporima da se u BiH održi najveći ekonomski skup, EBRD skupština guvernera, investiciona konferencija koja će BiH od 7. do 9. maja staviti u fokus svjetske javnosti.

"Ovo je velika prilika za BiH da predstavi svoj potencijal  i napravi ekonomski pomak", istakao je ambasador Nelson.

Zajednički stav je da za BiH najvažnije da se ekonomija i razvoj stave iznad političkih manipulacija 

"Siromaštvo je to koje našu zemlju gura u sukobe i nazadovanja. Istovremeno, siromaštvo je najbolji teren za političare, kampanje i dobijanje povjerenja birača. Razvoj je jedina čarobna riječ koja izvlači zemlju iz ove političke 'baruštine'", zaključio je ministar.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti