Šarović: Trebamo suziti prostor za moguće prevare i zloupotrebe

09.02.2018. 07:42 / Izvor: Fena
Šarović: Trebamo suziti prostor za moguće prevare i zloupotrebe

Ruska Federacija je nedavno uvela zabranu za uvoz jabuka iz BiH nakon što su utvrđene nepravilnosti u radu jedne kompanije.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović je jučer u Sarajevu izjavio novinarima da su Ministarstvo i Uprava za zaštitu zdravlja bilja nedavno pozvali rusku stranu na zajednički sastanak, kako bi pokrenuli razgovore o ukidanju suspenzije Bosne i Hercegovine za izvoz jabuka u Rusku Federaciju.

Ruska Federacija je nedavno uvela zabranu za uvoz jabuka iz BiH nakon što su utvrđene nepravilnosti u radu jedne kompanije iz Bijeljine koja je vršila reeksport, odnosno jabuke prvo uvezla iz Poljske, a zatim ih izvezla u Rusiju.

Ministar Šarović napominje da to nije pitanje samo za njega nego i za druge nadležne institucije, te da je Ministarstvo na čijem je čelu već predložilo mjere kako bi u budućnosti ovakvih situacija bilo što manje.

"Ali o tome ne odlučuje samo Ministarstvo, učestvuju i druga nadležna tijela, s obzirom na to da je fitosanitarna oblast i fitosanitarna inspekcija u nadležnosti RS-a i Federacije BiH i bilo koja odluka, pa i ova, mora da se usaglasi s njima", pojasnio je ministar Šarović.

Ističe kako zna šta je potrebno da se uradi da bi se nastavilo normalno s izvozom jabuka u Rusku Federaciju.

"Jednostavno trebamo suziti prostor za moguće prevare i zloupotrebe. Sa tim treba da budu načisto svi oni koji učestvuju u ovom poslu, prije svega nadležna inspekcijska i druga tijela u entitetima. Nema vraćanja nazad. Mi smo u jednoj borbi, u jednom procesu u kojem tragamo za lopovima, prevarantima", istaknuo je ministar Šarović.

Dodaje da "sa tim moramo da se suočimo i kažemo da vjerovatno ovo nije jedini slučaj".

"Vjerovatno su prevare prisutne u značajnoj mjeri. Provjeravamo da li u ovim prevarama učestvuju i pojedinci iz nadležnih institucija. To ćemo staviti u fokus našeg interesovanja. Moramo da utvrdimo gdje je završilo 17 hiljada tona jabuka iz Poljske. Jesmo li sve te jabuke pojeli ovdje u BiH ili su završile na nekom drugom mjestu", naglašava ministar Šarović.

Kazao je da će dati puni doprinos u tome, dodajući da i drugi "ne treba da se sakrivaju iza nekakvih priča o prenosima nadležnosti, nego treba da sjednemo i da tražimo rješenje".

Po njegovim riječima, bez toga 10 godina ćemo čekati da nam se "otvore vrata" za ponovni izvoz u Rusku Federaciju.                       

"Rusiju to ne interesuje. Rekli su, gospodo uspostavite siguran sistem u kojem ćete prodavati bosanskohercegovačke jabuke, ništa drugo. To je gola istina", poručio je Šarović.  

Najavio je da će ovih dana, ukoliko ne dobije odgovor na prijedlog kako da se usavrši sistem, ponuditi rješenja koja će biti u skladu sa Ustavom i zakonom.

"Neću čekati mjesecima da dobijem odgovor sa neke adrese, od bilo koje adrese u BiH", kazao je ministar Mirko Šarović.      

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti