Šarović u Briselu: Uspješni pregovori za zaštitu industrije čelika

13.09.2018. 07:39 / Izvor: Akta.ba
Šarović u Briselu: Uspješni pregovori za zaštitu industrije čelika

Bh. strana je prezentovala i statističke podatke koji idu u prilog izuzeću, uključujući i  analize koje pokazuju da izvoz iz naše zemlje neće prouzrokovati štetu industriji čelika članica EU.

Očekujem da će Bosna i Hercegovina, nakon jučerašnjeg izjašnjenja u Briselu, biti oslobođena od uvođenja zaštitnih mjera na uvoz čelika od strane EU - saopćio je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović nakon što je pregovarački tim Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Evropskoj Komisiji, iznio svoje argumente u okviru tzv. saslušanja zemalja obuhvaćenih zaštitnom mjerom EU na uvoz čelika.

"Izjašnjenje našeg  tima bilo je vrlo argumentovano i temeljno  i sve iznesene  činjenice idu u prilog izuzimanju Bosne i Hercegovine iz navedene mjere", ocijenio je Šarović i dodao da „sa druge strane nisu izneseni nikakvi kontraargumenti“.

Stavovi bh. strane prvenstveno se temelje na tome da se kvote na izvoz čelika nisu mogle uvesti Bosni i Hercegovini, jer naša zemlja nije članica Svjetske trgovinske organizacije (WTO), te da sa EU imamo potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

Naglašen je i značaj  sporazuma u kontekstu ekonomskih i političkih integracija BiH a što je bio osnov za izuzimanje zemalja evropskog ekonomskog područja ( Norveške, Islanda i Lihtenštajna) iz navedenih mjera.

Bh. strana je prezentovala i statističke podatke koji idu u prilog izuzeću, uključujući i  analize koje pokazuju da izvoz iz naše zemlje neće prouzrokovati štetu industriji čelika članica EU niti će načiniti ozbiljne poremećaje na tržištu EU, saopćeno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH. 

Uz predstavnike ministarstva, na saslušanju su učestvovao i advokatski tim Arcelor Mittal Zenica, najvećeg izvoznika čelika iz Bosne i Hercegovine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti