Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Šarović: Zatražen zajednički stav o odluci Kosova

15.11.2018. 15:41 / Izvor: Akta.ba

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović učestvovao je u radu dvanaestog godišnjeg sastanka ministara nadležnih za poljoprivredu zemalja Jugoistočne Evrope, koji je održan danas 15. novembra 2018. u Strugi, Republika Makedonija.

Ministri nadležni za poljoprivredu razgovarali su  o jačanju saradnje u razvoju poljoprivrede i ruralnih područja u regionu Jugoistočne Evrope kao i o perspektivama poljoprivrede u kontekstu procesa integracije zemalja Zapadnog Balkana u Evropsku Uniju.

Ministar Šarović zatražio je zauzimanje zajedničkog stava predstavnika Evropske komisije i zemalja Jugoistočne Evrope o odluci kosovskih vlasti kojim je uveden dodatni porez  od 10 odsto na robu iz Bosne i Hercegovine i Republike Srbije. Ministar je osudio spornu  odluku i zatražio povlačenje ovakvih jednostranih poteza koji, kako je naglasio, problematizuju poziciju bilo koje od CEFTA strana i koji, u suštini, znače vraćanje na stanje trgovine prije uspostavljanja regionalnog tržišta slobodne trgovine.

"Ovakva jednostrana odluka predstavlja najgrublji udar na osnovne principe na kojima počiva CEFTA sporazum i za očekivati je da će ovo pitanje ozbiljno eskalirati u vremenu pred nama“, istakao je ministar.

 

Tokom ministarskog sastanka, ministar Šarović je imao više bilateralnih razgovora sa predstavnicima Evropske komisije i ministara zemalja Jugoistočne Evrope, a sa ministrom poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore Milutinom Simovićem potpisan je Memorandum o saradnji u oblasti poljoprivrede između  Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Organizator i domaćin dvanaestog godišnjeg radnog sastanka ministara ministarstava nadležnih za poljoprivredu zemalja Jugoistočne Evrope je Ministarstvo poljoprivrede Republike Makedonije u saradnji sa Stalnom radnom grupom za regionalni ruralni razvoj (SWG) Jugoistočne Evrope.

 

PODIJELI:

TAGOVI:

Mirko Šarović

Kosovo

CEFTA

carine

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti