Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Saslušani svjedoci u slučaju "Respiratori": Kontekst uslova nabavke je nekada odlučujući

24.03.2021. 14:29 / Izvor: Fena

Braniteljica premijera Federacije BiH Fadila Novalića, advokatica Vasvija Vidović, izjavila je nakon okončanja ročišta u 'slučaju Respiratori' kako je pregledajući dokaze stekla dojam kako "svjedoci saslušani na ovom ročištu nemaju dodira s uvozom respiratora".

Naime, na danas održanom ročištu u Sudu BiH svjedočili su generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) prof. dr. Sebija Izetbegović i Denis Đulalić, vlasnik i direktor firme "Cubicus“.

Vidović je, komentirajući novinarski upit o tome u kojoj mjeri saslušani svjedoci optužbe mogu biti korisni za odbranu, kazala kako je odbrani u interesu da se razjasni ukupna situacija, ocijenivši, istovremeno, kako su u tom pogledu dosada saslušani svjedoci bili korisni.

Na dodatni upit koji se tiče hitnosti nabavke i atmosfere u kojoj se sve dešavalo, advokatica Vidović je navela kako je bitno ustanoviti stvarno stanje i kontekst događaja u okviru kojeg se posmatra djelo, uz opasku da je to pravilo u krivičnom postupku.

"Nije isto kada se bilo šta nabavlja u normalnim, mirnodopskim uslovima i u uslovima pandemije, ili nesreće. I zbog toga se na to vraćamo. Kontekst je ponekad odlučujući", kazala je.

Advokatica Vidović nije željela šire elaborirati upit o tome u kojoj mjeri odbrani može koristiti činjenica da se respiratori, koji su iz Kine uvezeni posredstvom firme "F.H. Srebrena malina“ danas koriste, a o čemu je govorila svjedokinja Izetbegović.

Ona je na današnjem suđenju, koja je odgovarajući na pitanje advokatice Vasvije Vidović da li se respiratori, koji su predmet optužnice danas u upotrebi odgovorila potvrdno, objašnjavajući da je svih 30 respiratora, koje je KCUS dobio od Federalne uprave Civilne zaštite u upotrebi za invazivno i neivazivno liječenje, odnosno za intubirane i za lakše pacijente, i da su instalirarani u intenzivnoj njezi. 

Istovremeno, Vidović je upozorila je kako ne može govoriti o detaljima, te da se sve što je rečeno posmatra u okviru optužnice.

"Optužbe tvrde da su respiratori beskorisni, a vi sada zaključite sami", kazala je Vidović, navodeći kako ne smije komentirati prepiske na Viberu, koje su danas prezentirane u sudnici, uz napomenu kako će to biti razmatrano posebno, a u kontekstu zakonitosti dokaza.

Advokatica Adna Dobojlić, koja zastupa firmu "F.H. Srebrena malina“, čiji je vlasnik i direktor optuženi Hodžić, je na upit i vezi Viber porukama i mailovima, odgovorila kako je još u uvodnom izlaganju osporila zakonitost određenih dokaza, odnosno analizu optužbe, uključujući predstavljanje screenshot poruka i mailova koji su, kako tvrdi, nezakonito izuzeti.

U tom se kontekstu pozvala na sudsku praksu koja se odnosi na spomenutu problematiku, navodeći kako su takvi dokazi u jednom drugom predmetu ocijenjeni nezakonitim.

"U ovom slučaju prigovorila sam na neotvaranje predmeta vezano za kompjuterske sisteme. Izuzeti su podaci s hard-diska komjuterskog sistema. Taj hard-disk koji je izuzet, odnosno podaci preneseni, to je opet dokaz koji je izuzet i taj dokaz se mora otvoriti kako bismo mi znali da je istovjetan sadržaj sa onim što su oni prenijeli s kompjutera", pojasnila je advokatica Dobojlić.

Inače, suđenje u predmetu Fadil Novalić i drugi u vezi sa nabavkom 100 respiratora, koje je za potrebe Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) iz Kine uvezla firma “F. H. Srebrena malina”, trenutno je u fazi dokaznog postupka.

Osim premijera Federacije BiH Fadila Novalića, u ovom predmetu su optuženi- suspendovani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak i vlasnik firme “F. H. Srebrena malina” Fikret Hodžić, kao i taj pravni subjekt, te federalna ministrica finansija Jelka Milićević.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti