Sastanak direktora FUZIP-a i Elektroprivrede BiH

07.11.2019. 08:10 / Izvor: Fena
Sastanak direktora FUZIP-a i  Elektroprivrede BiH

U fokusu razgovora bili su inspekcijski nadzor u oblasti energetike, termoenergetike i rudarstva, kao i aktuelna problematiku vezana za stanje u termoelektranama i rudnicima.

Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović i generalni direktor preduzeća Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo Bajazit Jašarević razgovarali su u sjedištu te inspekcijske uprave o stanju u ovom elektroprivrednom preduzeću i aktivnostima Federalne uprave za inspekcijske poslove u oblasti energetike, termoenergetike i rudarstva.

Direktor Elektroprivrede je istaknuo da je područje energetike, odnosno institucionalna podrška i saradnja s javnim servisom, pitanje općeg interesa i društvenog značaja te zahvalio federalnim inspektorima za nadasve profesionalni, korektan i otvoren pristup u vršenju inspekcijskih nadzora koji se provode iz nadležnosti Federalne uprave za inspekcijske poslove. Upoznao je predstavnike te uprave s predstojećim aktivnostima preduzeća Elektroprivreda BiH vezanim za reorganizaciju rada društva.

U fokusu razgovora bili su inspekcijski nadzor u oblasti energetike, termoenergetike i rudarstva, kao i aktuelna problematiku vezana za stanje u termoelektranama i rudnicima. Razmatrana su i pitanja poslovanja Elektroprivrede, izvjesni problemi izloženosti tržišnoj konkurenciji, pitanje zaštite okoliša te su predočena dosadašnja iskustva federalnih inspektora u ovoj oblasti. Unapređenje postojećeg normativnog okvira je prepoznato kao područje dosadašnjeg, ali i budućeg zajedničkog djelovanja.

Također je razgovarano o problematici vezanoj za pravne procedure i aktivnosti koji se provode u smislu poštivanja zakona i propisa za koje je nadležna Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo te poboljšanje postojećih zakonskih normi u kontekstu usklađivanja s regulativom Evropske unije.

Direktor Ajdinović je istaknuo zakonsku obavezu Federalne uprave za inspekcijske poslove da prati stanje u oblastima iz njene nadležnosti, kao i dobru volju za poduzimanje budućih zajedničkih aktivnosti u smislu inicijativa za unapređenje aktuelnih zakonskih rješenja.

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove, sastanku su također prisustvovali glavni federalni rudarski, termo i elektroenergetski inspektor Ferid Osmanović, federalni inspektor za tečne energente i plin Muamer Terzić i pomoćnica direktora Merima Tanović, kao i izvršna direktorica za pravne poslove u preduzeću Elektroprivreda BiH Mensura Zuka i izvršni direktor za proizvodnju Senad Sarajlić, saopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti