Vijesti

Sastanak predstavnika BiH i Hrvatske u Sarajevu: Dogovorom završen trgovinski rat

01.06.2009. 08:52 / Izvor: Nezavisne novine

Predstavnici BiH i Hrvatske postigli su 30.05.2009. godine dogovor u Sarajevu kojim su uklonjene prepreke u trgovini prehrambenim i poljoprivrednim proizvodima koji su bili sporni.

Ministri BiH i Hrvatske su kazali da će već od 1. juna, između BiH i Hrvatske biti omogućen slobodan promet mesa ribe, goveda, peradi i prerađevina od peradi, dok bi problem izvoza žive ribe i živih goveda iz BiH trebalo da budu riješeni u narednih deset dana.

Mladen Zirojević, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, i Božidar Pankretić, ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Hrvatske, kazali su da su BiH i Hrvatska suviše važni privredni partneri i da je rješenje spora bilo očekivano i neophodno.

"Napravili smo krupne korake. Najveća novost je da će se iz BiH moći izvoziti govedina koju je Hrvatska zabranjivala devet godina. Ostalo je da riješimo problem sa živom ribom i živim govedima i to bi trebalo da bude riješeno u narednih deset dana. Moramo raditi na usklađivanju legislativa. Kolege iz Hrvatske su nam donijele svoje legislative koje su usklađene sa propisima EU i mi smo im na tome zahvalni", kazao je Zirojević.

Božidar Pankretić je kazao da je donesen koristan obostrani dogovor i da zabrane koje je ranije donijela Hrvatska nisu donesene u namjeri da bude onemogućena trgovina sa BiH.

"Napravili smo veliki korak i omogućili privrednicima da mogu poslovati slobodno, u interesu obje zemlje. Niti jedna mjera nije donesena u namjeri da bude onemogućena trgovina sa BiH. Zabrane su došle zbog prilagodbe naših propisa sa standardima EU. Mi moramo raditi na tome da u budućnosti ne bude prepreka za trgovinu i u dijelu legislativa ćemo pomoći. Imaćemo direktan kontakt i više neće biti nijedne mjere i odluke koju nećemo prije međusobno konsultirati i izbjeći sve moguće nesporazume", kazao je Pankretić.

Zirojević je dodao da vanjskotrgovinska razmjena BiH i Hrvatske iznosi 4,5 milijarde godišnje.

"Ova razmjena ide u korist Hrvatske i naša je želja da bude stvorena ravnoteža između uvoza i izvoza te mi moramo stvoriti ambijent da tako i bude. Devet godina nismo mogli izvoziti goveđe meso. Možete pretpostaviti koliku smo štetu imali", kazao je Zirojević.

Ovom sastanku prethodio je i tehnički sastanak delegacija BiH i Hrvatske koje predvode Drago Nedić, direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH, i Gordan Jerbić, direktor Uprave za veterinarske inspekcije Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Hrvatske.

"Na nama je da radimo na uvođenju međunarodnih standarda i u tome će nam Hrvatska pomoći. Dogovoreno je i da obje zemlje naprave spisak objekata koji zadovoljavaju standarde za izvoz i da oformimo komisije koje će zajedno vršiti provjeru tih objekata u obje zemlje. Pred nama su velike obaveze i nadam se da ćemo vrlo brzo uskladiti sve standarde", kaže Nedić.

Od februara ove godine nastali su problemi sa uvozom našeg mlijeka u Hrvatsku, zatim ostale robe. Hrvatska je u protekla dva mjeseca obustavila uvoz ribe, peradi, jaja i drugih proizvoda iz BiH uz izgovor poštovanja propisa Evropske unije, na što je naša zemlja odgovorila blokadom uvoza ovih proizvoda iz Hrvatske.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti