Sastanak privrednika u Trnovu: U pripremi master plan uvezivanja skijališta Bjelašnica – Igman

03.12.2021. 08:01 / Izvor: Akta.ba
satanak trnovo

Načelnik Općine Trnovo Ibro Berilo održao je jučer sastanak za privrednike, investitore i privredne subjekte koji djeluju na području ove općine.

Načelnik Općine Trnovo Ibro Berilo održao je jučer sastanak za privrednike, investitore i privredne subjekte koji djeluju na području ove općine.

Berilo je govorio je o realizaciji ovogodišnjeg plana rada, te predstavio planirane aktivnosti u narednom periodu, posebno se osvrnuvši na izgradnju Poslovno-sportskog centra.

Kako je kazao, razvoj cjelokupnog Sportsko-rekreacionog područja Bjelašnica, usvojenog još 1982. godine, se nastavlja i cilj je da Bjelašnica predstavlja jednu modernu sredinu, sa svim neophodnim sadržajima i da može da zadovolji potrebe posjetilaca ali i onih koji tu žive.

"Kritika je uvijek pozitivna stvar u životu, ali kritika koja je dobronamjerna, a ne kritika koja je zlonamjerna. Odgovorno tvrdim da ja najbolje poznajem Općinu Trnovo, rođen sam ispod Bjelašnice, odgojen sam pod Bjelašnicom, išao sam u školu pod Bjelašnicom, hiljadu puta prešao pješke do Sarajeva, i sada svi dušebrižnici više vole Trnovo od mene. Zamislite da je Bjelašnica tad imala ovaj put do Sarajeva kakav bi razvoj tada bio same Općine", istakao je Berilo.

Na sastanku su otvorena i druga važna pitanja, između ostalih pitanja vezana za skijalište i olimpijski centar na Bjelašnici. Sastanku prisustvovao je i direktor preduzeća ZOI'84 Jasmin Mehić, koji je ovom prilikom istakao da Bjelašnica treba da ima više svojih polaznih centara i stanica.

"Mi moramo da vidimo kakvo skijalište želimo? Imamo interes investitora, dobru investicionu klimu. Mi treba da širimo skijališta, omogućimo širenje, i gradnju lokaliteta, a sad ako ministarstvo prostornog uređenja ne misli da to ide u dobrom pravcu, trebaju se uključiti u proces planiranja. Nama je cilj da u naredna tri mjeseca izađemo sa master planom uvezivanja skijališta prvenstveno Bjelašnica – Igman. To će naići na jako puno kritika, prvenstveno zbog krčenja šume i staza, međutim zbog razvoja društva to nekako moramo da se nađemo neki balans između i očuvanja prirode i razvoja", kazao je Mehić.

Ono što je važno, dodaje, jeste da između Bjelašnice i Igmana imamo zaštićeno područje ili nešto što želimo da zaštitimo, npr dobro poznati prostor prašume.

"Divno je da mi na jednom skijalištu imamo u srcu svega toga prašumu, niko tamo stabla posjeći neće. Ovdje treba raditi na promociji jedne zdrave investicijske klime, širiti ova skijališta, pozivati investitore da grade i prave kvalitetne projekte", poručio je on.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti