Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Sastanak u cilju povećanja bezbjednosti saobraćaja

10.05.2018. 09:51 / Izvor: Akta.ba

Udruženje ovlaštenih prodajno-servisnih centara novih motornih vozila, osnovano pri Privrednoj/Gospodarskoj komori Federacije BiH, održalo je sastanak dana 09.05.2018. godine u Sarajevu.

Podršku radu Udruženja dali su prisutni predstavnici Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, Federalnog ministarstvo prometa i komunikacija i Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Navedeno Udruženje okuplja uvoznike i dilere novih motornih vozila, koji posluju po pravilima fer tržišne utakmice, redovne su platiše obaveza prema državi i zapošljavaju veliki broj radnika. Sastanak je održan sa ciljem da se prezentiraju dosadašnje aktivnosti, predstave ciljevi i da se sa prisutnim predstavnicima institucija pokušaju iznaći načini za rješavanje problema ovog sektora, te pokrenu inicijative za izmjene zakonskih i podzakonskih akata koje bi dovele do smanjenja nivoa sive ekonomije, efikasnije administracije i samim tim, boljeg rada sektora.

 

U cilju povećanja bezbjednosti saobraćaja, predsjednik Udruženja, Haris Muratović skrenuo je pažnju da se na osnovu studije Instituta za privredni inženjering Zenica, iz 2014. godine, stručni bilten broj 29,  može vidjeti  da se od ukupnog broja nepravilnosti na vozilu, 60 posto odnosi na kočioni mehanizam, te ovjes i točkove. Institut za privredni inženjering d.o.o. Zenica svaka 3 mjeseca objavljuje Stručni bilten, u kome se mogu naći podaci o stvarnom stanju i broju neispravnosti vozila u Federaciji BiH ( www.ipi.ba).

Realizacijom postavljenih ciljeva Udruženja, postigli bi se sljedeći efekti:

  • Manje nesreća na cestama,
  • Manje zagađenja i zdravija životna okolina,
  • Više novca u budžetu BiH,
  • Ispunjavanje uslova za prijem u EU (smanjenje C02 emisija i sl.), ...

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti