Satelitskim praćenjem protiv kradljivaca automobila

30.01.2009. 13:11 / Izvor: Dnevne novine SAN
Satelitskim praćenjem protiv kradljivaca automobila

Uspješan i veoma brz pronalazak ukradenog vozila, skrenuo je pažnju na rad grupacije Tim System, koju čine Tim system GPS satelitsko praćenje i lociranje vozila i Tim system marketing, koji funkcionira kao marketinška agencija. Naime, zahvaljujući sistemu satelitskog praćenja i lociranja, firma Tim system GPS je pomogla u provođenju istrage na slučaju otuđenja motornih vozila koja su vlasništvo rent a cara "Brent" iz Konjica.

"Vozila su još uvijek ispred policijske uprave u Čačku i vlasnik firme "Brent" Rasim Beširević dobit će od policije obavijest kada ih može preuzeti. Kao vlasnik Tim systema izuzetno sam sretna što je naša firma uradila ovaj veliki posao", kaže izvršna direktorica Tim system Group Sanela Prašović-Gadžo.

Tim system je u protekle tri godine radio na izradi prve vektorske digitalne karte BiH, koja je proglašena projektom 2008. godine. Trenutno prate više od 2.000 vozila i to uglavnom velikih firmi i vlada.

"Uređaj za satelitsko praćenje vozila GPS ubaci koje mi želimo da pratimo u svakom trenutku. Oko zemlje kruže 24 satelita i u svakom trenutnku od šest do 12 satelita prati vozilo. Pomoću kartice telekoma koja se ubaci unutra taj podatak lociranja vozila se prebacuje na našu bazu, odnosno server i mi vidimo gdje se nalazi vozilo", pojašnjava direktor Tim system Group Nehrudin Gadžo.

On dodaje da se vidi apsolutno sve - brzina kretanja, mjesta zadržavanja, pozicije...

"Ovo što smo uradili protekla dva-tri dana vezano za firmu "Brent" samo je jedan mali segment onoga što mi radimo. Mi ustvari radimo puno kompleksnije stvari. To lociranje je deset posto onoga što mi radimo. Između ostalog radimo kompletan flit menadžment za više od 50 firmi. To je ustvari kontrola voznih parkova određenih firmi koje imaju više od 200 vozila u svom voznom parku.

U jednom trenutnku neka firma prati svih 200 i njihove aktivnosti na terenu konkretno i praktično. Ako se na teren nekim komercijalistima ubaci sistem za praćenje u vozilo, onda mi u svakom trenutku znamo gdje se nalazi to vozilo, kao i njihove aktivnosti, koliko je puta obišao neki objekat i da li ga je uopšte obilazio", kaže Gadžo.

On dodaje da je jedna od sadašnjih tehnologija kojim se bave sistem rutiranja. Komercijalistima se odrede kompletne putanje kretanja i tačke zadržavanja.

"Znači, imamo neku bazu gdje imamo nekoliko hiljada prodajnih mjesta. Odabere se 30, koje komercijalista tokom dana mora obići i tačno se zna u kojem je periodu obilazio, koliko se zadržavao i da li je uopće bio na tim prodajnim mjestima. A to su kompleksnije stvari nego što je samo lociranje", objašnjava on.

"Kad se locira vozilo i pošalje podatak do servera mi naravno vozilo moramo vidjeti na nekim kartama kao i njihove putanje kretanja. Prije dvije godine smo krenuli u izradu tih karata i samo jedan mali dio Sarajeva bio je u toj vektorskoj digitali, a sada se možemo pohvaliti da smo uradili 95 posto gradova BiH. To je ogroman projekat", ističe Gadžo i dodaje do je kompletan projekt domaći proizvod.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti