Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Sattler: Novac MMF-a čeka da bude raspodijeljen (VIDEO)

29.05.2020. 17:27 / Izvor: Fena

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler izjavio je da se novac Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) nalazi na računu banke u Bosni i Hercegovini, čeka da bude raspodijeljen za pomoć i podršku stanovništvu i poslovnim subjektima.

"Međutim, to se ne može dogoditi dok se političari ne dogovore, tog dogovora očigledno nema još. Koliko razumijem, a razgovarao sam sa iskusnim i stručnim advokatima i pravnicima, sve što je potrebno jeste nova odluka Vijeća ministara. To se može brzo uraditi.", naglasio je danas novinarima u Sarajevu.

U zajedničkoj izjavi EU i Ambasade SAD-a ranije ovog mjeseca navedeno je da je Vijeće ministara BiH 23. aprila svojom odlukom odobrilo izdavanje promisorne note kojom se omogućio prijenos u iznosu od 330 miliona eura Bosni i Hercegovini iz MMF-ovog Instrumenta za brzo finansiranje.

Međutim, ta odluka zahtijeva donošenje druge posebne odluke o raspodjeli sredstava u skladu sa Pismom namjere koje je BiH uputila MMF-u.

Vijeće ministara BiH još nije donijelo tu drugu odluku i sredstva stoje neiskorištena na računu u Centralnoj banci.

 

 

 

 

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti