Sattler organizirao video sastanak na visokom nivou o Koridoru 5c

16.10.2020. 07:46 / Izvor: Akta.ba
Sattler organizirao video sastanak na visokom nivou o Koridoru 5c

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler bio je domaćin drugog sastanka na visokom nivou o Koridoru 5c održanog putem video linka.

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler bio je domaćin drugog sastanka na visokom nivou o Koridoru 5c održanog putem video linka, na kojem su učestvovali predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, premijer Federacije BiH Fadil Novalić, premijer Republike Srpske Radovan Višković, nadležni ministri, direktori JP Autoceste FBiH i JP Autoputevi RS, kao i predstavnici Evropske investicijske banke (EIB) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Na sastanku se razgovaralo o trenutnom stanju i o budućim planovima za izgradnju autoputa na Koridoru 5c u BiH, s posebnim naglaskom na ubrzavanje radova.

Koridor 5c najambiciozniji je investicijski program u Bosni i Hercegovini, koji zahtijeva značajna finansijska sredstva i ljudske resurse. Evropska unija najveći je donator koji je za izgradnju za izgradnju 11 poddionica autoputa na Koridoru 5c u BiH izdvojila više od 200 miliona eura bespovratnih sredstava kroz Investicijski okvir zapadnog Balkana (WBIF), nadopunjavajući zajmove EIB-a i EBRD-a.

Nakon sastanka, ambasador Sattler je posjetio radove na iskopu tunela Ivan. 

"Drago mi je što vidim da su uprkos pandemiji radovi na izgradnji ovog značajnog investicijskog projekta nastavljeni na većini lokacija. Međutim, kao što sam naglasio na današnjem sastanku na visokom nivou, potrebno je riješiti prepreke radi ubrzavanja radova. EU će nastaviti da pruža podršku, uključujući kroz Ekonomski i Investicijski plan za zapadni Balkan koji je komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi predstavio prošle sedmice!", naglasio je.  

Tokom sastanka, predstavnici vlasti potvrdili su opredjeljenje za ubrzavanje priprema i provedbe dosadašnjih ulaganja u Koridor 5c. Predstavnici Evropske banke za razvoj i obnovu i Evropske investicijske banke istakli su svoju spremnost da pomognu u tom pravcu.

Koridor 5c je prioritet koji će osigurati moderne transportne veze koje povezuju zemlju sa regionom i EU za dobrobit građana i ekonomije.

Evropska unija je 2015. godine pokrenula Agendu za povezivanje za zapadni Balkan te osigurala izdvajanje bespovratnih sredstava za sufinansiranje ključnih transportnih i energetskih veza u regionu do 2020. godine.

Za naredni period, kroz sveobuhvatni Ekonomski i investicijski plan za zapadni Balkan, Evropska unija nastoji potaknuti dugoročni ekonomski oporavak, podržati zelenu i digitalnu tranziciju te podržati regionalne integracije i povezanost sa Evropskom unijom, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti