Saudijci i Turci zainteresovani za hidropotencijale u BiH - Zbog loše zakonske regulative "milioni nam vise u zraku"

08.04.2010. 11:29 / Izvor: eKapija.ba
Saudijci i Turci zainteresovani za hidropotencijale u BiH - Zbog loše zakonske regulative 'milioni nam vise u zraku'

Elektroprivreda BiH i Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije na Sarajevo Business Forumu predstavila je tri najznačajnija projekta vezana za hidropotencijale u našoj zemlji koji najviše interesuju investitore iz Saudijske Arabije i Turske.

Vahid Hećo, Federalni ministar energije, rudarstva i industrije pojasnio je kako se radi o tri termoelektrane.

To su termoelektranama Tuzla blok 7 od 450 MW, čiji investicioni troškovi iznose oko 900 miliona eura. Za ovu termoelektranu od investiciono tehničke dokumentacije završen je Idejni projekat i Studija uticaja na okoliš. Ovaj bok u pogon bi trebao ući 2017. godine.

Također, Elektroprivreda BiH je predstavila i blok 8 termoelektrane Kakanj od 300 MW koji bi u pogonu trebao biti 2018. godine, a čiji investicioni troškovi iznose oko 700 miliona eura. Stavljanjem u funkciju ove termoelektrane osigurat će se kontinuitetna proizvodnja električne i toplotne energije, smanjenje emisija i ispunjavanje preuzetih obaveza vezanih za formiranje tržišta Jugoistočne Europe, te postizanje većeg udjela kombinovane proizvodnje toplotne i električne energije i povećanje energetske efikasnosti.

Jedan od bitnih projekata koji je predstavila Elektroprivreda BiH jeste i blok 1-300 MW u termoelektrani Bugojno. Njegova investiciona vrijednost iznosi oko 600 miliona eura, a do 2022. godine blok bi trebao ući u pogon.

Ovim blokom osigurat će se dugoročno snadbijevanje električnom energijom potrošača, postizanje veće efikasnos i većeg udjela kombinovane proizvodnje toplotne energije , povećanje sigurnosti snadbijevanja i prilagođavanja uslovima liberaliziranog tržišta električne energije i tolifikacija gradova Bugojno, Gornji Vakuf-Uskoplje i Donji Vakuf.

Blok u termoelektrani Bugojno kako je prema planu Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije predviđeno trebao bi biti realizovan u periodu 2017. – 2022. godine.

Turski investitor Osman Okyay iz Kale Groupa kazao je da ga zanimaju hidrocentrale, te smatra da se mora malo više istražiti zakonska regulativa u BiH.

"Projekti su zanimljivi, ali još uvijek je rano kazati bilo šta, jer nisam informisan u vezi sa zakonima i pravilima u energetskom sektoru, cijenama na tržištu i određenim garancijama", pojasnio je Okyay , koji je i član TÜSIAD (Udruga turskih industrijalaca i poduzetnika), Bosphorus University Alumni klub i Istanbul Chamber of Commerce.

Ovom prilikom predstavnici Elektroprivrede i Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije pojasnili su da se cijena jednog MW u prosjeku skreće približno 1,5 miliona eura ili tri miliona maraka, a najjeftiniji projekti koji su prezentovani na Sarajevo Business Forumu su oni od 10 MW i koštaju 30 miliona KM, dok je najskuplji projekt hidroelektrane Tegare, od 250 MW, njena cijena je gotovo 750 miliona maraka. Ovi podaci kako je istaknuto na Forumu važe samo za objekte koji će pomoću vode proizvoditi struju, dok su kapitalni projekti su termoelektrane u Tuzli, Kaknju i Bugojnu.

Forum je ocijenjen uspješnim, a zaključak investitora uglavnom se svodi na jedno, spremni su uložiti milione kada se završi zakonska regulativa sa kojom se naša zemlja ne može baš pohvaliti.

"Kada imate snažne projekte mnogo je investitora koji će ulagati, ako pri tome imate regulisanu i usklađenu zakonsku regulativu", istakao je Okyay.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti