Saudijska Arabija uvela stopostotni porez na nargilu

Vijesti / SVIJET

Saudijska Arabija uvela stopostotni porez na nargilu

22.10.2019. 12:10 / Izvor: Agencije

Saudijska Arabija donijela je početkom ovog mjeseca odluku o uvođenju stopostotnog poreza na račune u kafićima i restoranima koji poslužuju nargilu. Iako još uvijek nije jasno kako će se ova odluka primjenjivati, ona je potaknula lavine ritika na društvenim mrežama u zemlji gdje je ova tzv. vodena lula vrlo popularna.

Vladin Službeni list je ranije ovog mjeseca rekao da će se porez primjenjivati ​​na sve duhanske proizvode, a prema odluci Ministarstva općih poslova primjenjivaće se na „ukupan račun objekata koja poslužuju duhanske proizvode”.

Brojni restorani i kafići s kojima je kontaktirala Agence France-Presse (AFP) izjavili su kako vjeruju da se porez primjenjuje na sve narudžbe u objektu koji poslužuje duhanske proizvode, bez obzira na to je li narudžba uključivala nargilu ili ne.

U međuvremenu, neki od njih su prestali nuditi nargilu a drugi su snizili cijene kako bi ugodili kupcima.

Suočeni sa stalnim budžetskim deficitom, najveći svjetski izvoznik sirove nafte pribjegao je mjerama poput smanjenja subvencija za gorivo i električnu energiju i uvođenja novih poreza, uključujući cigarete i bezalkoholna pića.

No pojedini tvrde kako je namjera novog poreza ipak očuvanje javnog zdravlja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti