Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Savez frizera u BiH: 12.000 zaposlenih ima stopostotne gubitke

Savez frizera u Bosni i Hercegovini obratio se kantonalnim vladama i Vladi Federacije BiH s porukom da je frizerska struka pogođena kao turizam i ugostiteljstvo.

27.03.2020. 09:52 / Izvor: Akta.ba

Savez frizera u Bosni i Hercegovini obratio se kantonalnim vladama i Vladi Federacije BiH s porukom da je frizerska struka pogođena kao turizam i ugostiteljstvo. 

"Mi svi predstavljamo mala preduzeća, a neki lanci salona su i srednja preduzeća koja zapošljavaju i do 80 radnika. Ukupan broj zaposlenih frizera je oko 12.000 uzevši u obzir i distributersku industriju frizerske opreme i proizvoda koji također zapošljavaju desetine komercijalista i administracije. Broj zaposlenih u frizerskoj industriji je i veći. Sve ove firme su zatvorene odlukom Kriznog štaba. Većina frizerskih salona je u iznajmljenim prostorima, sa kreditnim zaduženjima sa radnicima od čijih plata zavise njihove porodice", navode iz Saveza frizera u BiH. 

Poručuju da svi trenutno imaju stopostotne gubitke, te da svaki priliv novca navedenih obrta i preduzeća zavisi od dnevnog prometa salona. 

"Stoga vam se obraćamo sa zahtjevom da što prije donesete odluke o moratorijima kredita, sufinansiranje doprinosa u potpunosti za mart i april, ne odlaganje plaćanja, sufinansiranje neto plata 70 posto, odgađanje plaćanja PDV-a do 31.0 maja 2020. Morate uzeti u obzir da je vašom odlukom ugrožena egzistencija i samih poslodavaca i njihovih porodica, ne samo radnika u frizerskim salonima jer oni su u istoj poziciji kao i njihovi uposlenici", navode iz Saveza frizera u Bosni i Hercegovini. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti