Savez općina i gradova FBiH usvojio Platformu za pregovore s Vladom u vezi sa stand-by aranžmanom

30.07.2009. 16:12 / Izvor: Fena
Savez općina i gradova FBiH usvojio Platformu za pregovore s Vladom u vezi sa stand-by aranžmanom

Savez općina i gradova Federacije BiH je 3. jula 2009. godine na vanrednoj sjednici u Sarajevu usvojio Platformu za pregovore s Vladom FBiH u vezi sa stand-by aranžmanom i prevazilaženjem smanjenja javnih prihoda.

Savez je usvojio zaključak da zatraži od Vlade Federacije BiH da do novog rebalansa budžeta u oktobru izradi program prema kojem će općine i gradovi po istim uvjetima dobiti sredstva od Međunarodnog monetarnog fonda da bi prevazišli deficit od 24 miliona KM.

Naime, i nakon rebalansa općinskog budžeta kojim će se postići uštede od 19,3 miliona KM ostaje da se uštedi još 24 miliona KM, za što općine nemaju uvjeta.

"Jučer je ministar finansija Vjekoslav Bevanda prihvatio zaključak da se do oktobra osigura raspodjela i za lokalne nivoe vlasti. Međutim, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH nije dao taj zaključak na glasanje, on je takoreći ostao samo `na obraz` ministru", kazao je Slaviša Šućur, poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH i potpredsjednik Komisije za lokalnu samoupravu Predstavničkog doma.

Općinama predstoji veliki posao. Potrebno je prilagoditi resurse zahtjevima MMF-a te uraditi bilanse u skladu s metodologijom stand-by aranžmana, naglasio je on.

Posljedice recesije u FBiH su podjednako pogodile sve nivoe vlasti. Neki općinski budžeti bi mogli doći u potpunu blokadu jer neće biti u stanju pokriti osnovne troškove i ako se ne poduzmu druge mjere najvjerovatnije će se dogoditi radikalna kašnjenja u plaćanjima obaveza lokalnih samouprava, rečeno je.

"Ako pogledamo da se iz općinskih budžeta finansira i infrastruktura, potrebe za građane koji imaju probleme svakodnevno, nedobijanje istih uvjeta kao i kantoni i entiteti moglo bi zaustaviti i razvoj Federacije. Potrebna sredstva postoje u Vladi FBiH, a ona treba da pokaže razumijevanje za općine", kazao je Šućur.

Predsjedavajući Predsjedništva Saveza općina i gradova Husejin Smajlović je kazao da oni razumiju da je bilo brzine te da se nije na vrijeme planiralo i izrazio je nadu da su samo to razlozi zbog kojih općine nisu uključene u ovaj aranžman.

"Očekivao sam i veća rezanja. Neka nam se ovo desilo, bit će nam to smjernica za daljnji ustroj države. Mi ćemo morati da se naviknemo na manje investicije i razvoj Federacije", kazao je Smajlović.

Izabrani su članovi delegacije koji će razgovarati s premijerom i ministrom finansija o ovoj temi.

Savez je jednoglasno usvojio i zaključak kojim se traži da se lokalnoj vlasti pruži mogućnost edukacije u smislu boljeg rebalansa budžeta u skladu sa stand-by aranžmanom.

Donesena je i odluka da treća Manifestacija otvorenih vrata općina, opština i gradova BiH ove godine bude održana u Usori.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti