Savjet ministara BiH: Grant od 10 miliona eura za unapređenje vodovoda u RS

30.08.2012. 15:48 / Izvor: SRNA
Savjet ministara BiH: Grant od 10 miliona eura za unapređenje vodovoda u RS

Savjet ministara BiH utvrdio je danas Prijedlog osnova za zaključivanje sporazuma o grantu između Evropske investicione banke i BiH vrijednog 10 miliona eura namijenjenih za sufinansiranje projekta unapređenja vodovodnih i kanalizacionih postrojenja u opštinama u Republici Srpskoj. U pitanju je Sporazum o grantu u okviru IPA 2010 – Nacionalni program za BiH – Dio 1 – Vodovod i kanalizacija u Republici Srpskoj, saopćeno je iz Savjeta ministara BiH.

Projekat se odnosi na period 2009 - 2015. godina i obuhvata programe u opštinama: Prijedor, Kotor-Varoš, Ribnik, Brod, Pale, Sokolac, Rogatica, Trebinje, Zvornik, Gacko, Lopare, Donji Žabar, Gradiška, Han Pijesak, Laktaši, Novi Grad, Šamac, Šekovići, Šipovo, Trnovo, Vlasenica, Vukosavlje, Kozarska Dubica, Teslić.

Iz Savjeta ministara BiH napominju da ovaj popis opština može biti izmijenjen u dogovoru sa Evropskom investicionom bankom /EIB/.

Procijenjena vrijednost projekta je 100 miliona eura, od čega 50 odsto kreditnim sredstvima finansira EIB.

Vlastita sredstva opština i druga sredstva planirana su u iznosu od 37,5 miliona eura, a osim granta IPA od 10 miliona eura, na koji se odnosi ovaj sporazum, očekuje se i grant IPA 2010 NP BiH – Dio 2 od 2,5 miliona eura.

Savjet ministara BiH prihvatio je danas Inicijativu za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o zajmu, finansiranju i projektu između KfV-a i BiH, koju zastupa Ministarstvo finansija i trezora, Republike Srpske koju predstavlja Ministarstvo finansija Srpske i Hidroelektrane na Trebišnjici (HET), odnosno agencija za izvršenje projekta u iznosu od 10 miliona eura – Obnova HE Trebinje 1, faza tri.

Od toga četiri miliona eura čine grant, a šest miliona sredstva zajma sa rokom otplate od 12 godina, uključujući šest mjeseci grejs perioda nakon početne tačke za pojedine tranše, a najkasnije do 30. decembra 2016. godine.

Faza tri će dopuniti faze jedan i dva projekta obnove HE Trebinje 1 i omogućiti da, bez velikih budućih investicija, ova hidroelektrana može funkcionisati dodatnih 20 godina, sa prosječnom godišnjom proizvodnjom preko 500 gigavatčasova.

Savjet ministara BiH utvrdio je danas i Prijedlog sporazuma o finansiranju – Tehnička pomoć za autoput Koridor "Vc" – BiH između Evropske investicione banke i BiH i preduzeća "Autoceste FBiH" Mostar sa Osnovama za zaključivanje sporazuma koji će Ministarstvo finansija i trezora dostaviti Predsjedništvu BiH u daljnu proceduru.

Riječ o grantu u iznosu od 2.000.000 eura koja su obezbijeđena iz budžeta Evropske investicione banke i Zajedničkog evropskog fonda za zapadni Balkan koja će poslužiti za nabavku usluga konsultantskih kompanija prilikom realizacije infrastrukturnih projekata na autoputu Koridor "Vc" s ciljem da se ubrza realizacija projekata.

Ministri su na današnjoj sjednici utvrdili i Prijedlog sporazuma o kreditu za projekat "Modernizacija Univerziteta u Bihaću" između BiH i Raiffeisen banke koji podrazumijeva nabavku opreme i pružanje stručnih usluga.

Ovim sporazumom finansira se projekat "Modernizacija Univerziteta u Bihaću" ukupne vrijednosti 5.000.000 eura, a sredstva obuhvataju 750.000 evra grant sredstava i 4.250.000 eura kredita sa 1,1 odsto kamatnom stopom na godišnjem nivou, rokom otplate od 10,5 godina i jednogodišnjim grejs periodom nakon završetka projekta.

Savjet ministara BiH utvrdio je i Prijedlog osnova za pokretanje postupka za zaključivanje sporazuma o finansiranju između BiH, Evropske komisije i zajedničkog upravljačkog organa koji se nalazi u Francuskoj u vezi sa integracijom sredstava iz Instrumenta pretpristupne pomoći unutar transnacionalnog programa saradnje Mediteran za pomoć iz Evropskog regionalnog razvojnog fonda u okviru cilja evropske teritorijalne saradnje.

Ovim sporazumom integrišu se sredstva Evropskog fonda za regionalni razvoj i pretpristupne pomoći (IPA) za realizaciju transnacionalnog programa "Mediteran" u kojem se ostvaruje politika regionalnog uvezivanja i prekogranična saradnja između zemalja članica EU i zemalja kandidata i potencijalnih kandidata za članstvo.

Ovim sporazumom BiH prihvata IPA integrisanu podršku u okviru MED programa i pristaje na pravila i postupke koji se odnose na njenu isplatu, upravljanje i sistem revizije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti