Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Savjet ministara BiH obezbijedio 700 miliona eura pomoći entitetima

18.05.2020. 18:58 / Izvor: SRNA

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija izjavio je danas da je u borbi protiv virusa korona do sada dogovoreno 630 miliona eura kreditnih sredstava za pomoć entitetima i 80 miliona eura grant sredstava.

"Napravili smo odličan posao. Riječ je o 700 miliona eura koja će do kraja juna biti opertivna za entitete i Brčko distrikt.", rekao je Tegeltija.
 
On je istakao da su razgovori sa Međunarodnim monetarnim fondom /MMF/ bili dobri jer se ušlo u priču o kreditu od 165 miliona eura, a završena je sa 330 miliona eura.

"Nažalost, upali smo u tragičnu priču raspodjele novca među entitetima, a dodala se i raspodjela unutar Federacije BiH /FBiH/, odnosno između Vlade FBiH i kantona. Pokazali smo tako sebičnost, jer smo Brčko distriktu prepolovili sredstva sa dva na jedan odsto, Republika Srpska je sa 49 odsto došla na 38 odsto i sada je situacija da imamo novac na računu Centralne banke i teku kamate. Nerazjašnjeni odnosi hrvatskih i bošnjačkih ministara su preslikavanje odnosa iz FBiH i žao mi je što smo blokirani", dodao je Tegeltija.
 
On je naglasio da još ne postoji spremnost da sredstva budu raspodijeljena ali i da ne postoji nijedan razlog zašto se sredstva ne dijele.

On je podsjetio da je prva stvar Savjeta ministara u ovom vremenu bila da obezbijedi dovoljno vremena zdravstvenom sektoru.
 
"To je urađeno odlukama koje su se odnosile na kretanje i obezbjeđivanje određene humanitarne podrške. Drugi posao je bilo pitanje snabdijevanja, jer su u jednom trenutku granice bile zatvorene i zato je bilo neophodno uspostaviti slobodan transport roba, pogotovo ključnih, a treće pitanje je bilo obezbjeđivanje finansijske podrške za entitete i kantone i tu je napravljen odličan posao", naglasio je Tegeltija.
 
On je rekao da je kriza takvog obima, da će još da traje i da humanitarna pomoć ne može riješiti problem u BiH.
 
"Zahvalan sam svima ko nam je pomogao, ali to je zanemarljivo, osim sredstava Evropske komisije, međunarodnih finansijskih institucija i onoga što moramo sami uraditi. Sve do sada što smo dobili dijeljeno je u skadu sa procentom raspodjele, osim novca od MMF-a", naveo je Tegeltija.
 
On je rekao da je potrebno sankcionisati sve koji su zloupotrijebili procedure prilikom nabavke roba u vremenu virusa korona.

Govoreći o radu Savjeta ministara u proteklih pet mjeseci, Tegeltija je naveo da je zadovoljan radom za vrijeme pandemije virusa korona, ali i da su sa mrtve tačke pomjerene evropske integracije.
 
"U ovom periodu smo uradili sve što je bilo u našoj nadležnosti i ono što su zahtijevali entiteti, Brčko distrikt i kantoni. Završili smo i posao koji se odnosio na finansijski sektor. Uspjeli smo da se ništa ne čeka zbog Savjeta ministara"
, naveo je Tegeltija.
 
On je ukazao da je proces ekonomskog oporavka na početku, da će dio toga biti Savjet ministara, a da je najveći teret na vladama entiteta.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti