Vijesti

Savjet za građevinarstvo PKKS: Krajnje je vrijeme da građevinske firme izađu iz minorne pozicije

15.07.2008. 15:13 / Izvor: Privredna komora KS

Savjet za građevinarstvo, industriju građevinskog materijala i projektantske usluge Privredne komore Kantona Sarajevo upozorio je na današnjoj sjednici da je krajnje vrijeme da građevinarstvo i građevinske firme, s obzirom na značaj koji imaju u privredi, moraju izaći iz minorne pozicije koju su praktično sami sebi nametnuli praveći brojne ustupke ostalima. Sjednici Savjeta održanoj u prostorijama Komore prisustvovali su, pored predstavnika vodećih građevinskih firmi iz KS, ministar privrede KS Abid Šarić, predstavnici resornih ministarstava i čelni ljudi Komore. Razmatran je problem naplate razlike u cijeni građevinskih radova u kontekstu aktuelne situacije na svjetskom tržištu.

Kako je istaknuto u raspravi, uslijed stalnih poskupljenja građevinskog materijala i opreme često se dešava da završna cijena građevinskih radova premaši ugovorenu. Građevinska operativa zbog nemogućnosti naplate nastale razlike u cijeni, sama snosi dodatne troškove i tako trpi velike gubitke.

Savjet smatra da nadležni državni organi, u okviru svojih nadležnosti, trebaju iznaći instrumente kako bi se građevinska operativa oslobodila balasta snošenja svih rizika povećanja cijena na tržištu.

Prihvaćen je prijedlog da se formira stručni tim sastavljan od predstavnika građevinskih firmi, Privredne komore Kantona Sarajevo, Direkcije za ceste KS, Ministarstva stambene politike KS i Instituta za građevinarstvo koji će dati prijedlog moguće metodologije obračuna i naplate razlike u cijeni.

Kao duge procese rješavanja nagomilanih problema u ovoj grani privrede, poslovni sektor predlaže da se doradi postojeća zakonska regulativa u smislu položaja, obaveza i prava izvođačkih građevinskih firmi u procesu gradnje. U više navrata istaknut je i aktuelan problem nedostatka stručne radne snage u građevinarstvu, od manuelnih radnika i tehničara do inžinjera.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti