SBK: Više od pet miliona KM za sufinansiranje zapošljavanja i samozapošljavanja

18.01.2020. 14:30 / Izvor: Fena
SBK: Više od pet miliona KM za sufinansiranje zapošljavanja i samozapošljavanja

Više od pet miliona maraka izdvojeno je prošle godine u Srednjebosanskom kantonu za sufinansiranje zapošljavanja i samozapošljavanja.

 Više od pet miliona maraka izdvojeno je prošle godine u Srednjebosanskom kantonu za sufinansiranje zapošljavanja i samozapošljavanja.

"U skladu s federalnim zakonima o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba, uposleni Službe za zapošljavanje SBK-a su u 2019. provodili aktivnu politiku zapošljavanja", kazao je zamjenik direktora Službe za zapošljavanje SBK-a Marinko Krajina, istakavši kako se to posebno odnosi na provedbu programa sufinansiranja zapošljavanja i samozapošljavanja, čiji su korisnici bile nezaposlene osobe ciljnih skupina, prijavljene na evidenciju nezaposlenih. 

"Imali smo više poticajnih mjera kao što su, primjerice, prvo radno iskustvo, zapošljavanje žena, prilika za sve itd. Planirana sredstva za sufinansiranje zapošljavanja iznosila su oko 4,5 miliona KM, a za samozapošljavanje milion KM.", naglasio je.

Dodaje da je pomenuta služba jedna od rijetkih koja ima vlastite programe usmjerene na otvaranje novih radnih mjesta, te da se nastavilo s poticajnim mjerama iz potprograma sufinansiranja razvojačenih branitelja, članova njihovih obitelji i djece poginulih branitelja.

"Za realizaciju ovog programa izdvojeno je 560.000 KM. Potpisana su 43 ugovora za sufinansiranje zapošljavanja 62-ije nezaposlene osobe, i dvadeset ugovora za sufinansiranje samozapošljavanja, odnosno pokretanje samostalne djelatnosti u ciljnoj skupini razvojačenih branitelja, članova njihovih obitelji i djece poginulih branitelja.", kaže Krajina.

Po njegovim riječima, s ciljem smanjenja broja nezaposlenih na području SBK-a, ova služba će i u 2020. realizirati slične programe sufinansiranja zapošljavanja i samozapošljavanja.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti