Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

SBŽ započela isplatu pomoći poduzećima kojima je bio zabranjen rad

21.05.2020. 23:03 / Izvor: Fena

Vlada Srednjobosanske županije (SBŽ) usvojila je danas odluku o izdvajanju i raspodjeli sredstava za realizaciju programa korištenja sredstava pomoći gospodarskim subjektima kojima je naredbama nadležnih organa zabranjen rad zbog pandemije koronavirusa.

Premijer Tahir Lendo kazao je novinarima da ovom odlukom započinje isplata pomoći koja će iznositi 50 posto od minimalne plaće, odnosno 203 KM po radniku.

"Izdvojit ćemo gotovo pola miliona maraka za one koji su zadovolji uvjete prvog poziva. To su firme kojima je zabranjen rad i čini mi se da će ih biti više od 800, sa oko 2.200 zaposlenih.", kazao je Lendo.

Lendo je naglasio da je u pripremi i poziv za dodjelu sredstava za svibanj, kao i rebalans proračuna, te je najavio i donošenje 'korona zakona', iako on, prije nekoliko dana, nije dobio podršku Vlade SBŽ-a.

Vlada je danas razmatrala i informaciju o utjecaju pandemije koronavirusa na stanje u gospodarstvu.

"U anketi je sudjelovalo više od 600 firmi i jasno je da je koronavirus značajno utjecao na poslovanje, pogotovo malih poduzeća i obrta koji nemaju značajnu imovinu i kapital koji bi istrpili posljedice epidemije koronavirusa.", naglasio je Lendo.

Ohrabrujućim je ocijenio podatke iz Porezne uprave koji, kako je rekao, pokazuju da se dio radnika vraća na posao.

"U zadnjih nekoliko dana imamo oko 230 ponovno prijavljenih radnika. Gospodarstvo ima laganu aktivnost i vjerujem da će svakim danom biti sve bolje.", naglasio je premijer SBŽ-a.

 

PODIJELI:

TAGOVI:

sbž

pomoć

tahir lendo

gospodarstvo

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti