Vijesti

Schmidt: Energetski sektor stoji u centru privredne saradnje između Njemačke i BiH

05.05.2009. 12:51 / Izvor: Fena

Njemačka vlada podržava projekte izgradnje malih hidrocentrala u BiH, za koje su zainteresirane njemačke firme iz razloga što se obnova i razvoj BiH ne mogu finansirati iz budžetskih sredstava i što taj razvoj ovisi i o privatnom angažmanu.

Njemački ambasador u BiH Joachim Schmidt u izjavi Feni istaknuo je da postoji interes njemačkih investitora za ulaganja u elektroenergetski sektor, ukoliko u BiH budu postojali uvjeti i pravni okvir za te investicije.

On je podsjetio da energetski sektor stoji u centru privredne suradnje između Njemačke i BiH.

Njemački ambasador je prošle sedmice prisustvovao svečanom otvaranju mini hidroelektrane "Mujada", u Pruscu, u općini Donji Vakuf, snage 1,2 MW u čiju su izgradnju investirana četiri miliona KM.

MHE, prvu od četiri za koje je dobila koncesije na području Srednjobosanskog kantona je izgradila firma GRID BH Sarajevo, čiji su većinski vlasnici njemački partneri firma PCC – DG iz Duisburga.

Pored izgradnje MHE "Mujada" investitori su obnovili lokalni vodovod u dužini 1,5 kilometara, te finansirali deminiranje 7.000 kvadratnih metara područja koje je bilo pod minama.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti