SEC prvi iz BiH koji je ušao u ERASMUS+ u oblasti obrazovanja odraslih

28.12.2017. 13:30 / Izvor: Akta.ba
SEC prvi iz BiH koji je ušao u ERASMUS+ u oblasti obrazovanja odraslih

Socijalno - edukativni centar Banja Luka postao je dio projekta ERASMUS+ za obrazovanje odraslih.

Socijalno - edukativni centar Banja Luka (SEC) postao je dio projekta ERASMUS+ za obrazovanje odraslih.

Kako saznajemo ovo je prvo sudjelovanje jedne organizacije iz BiH u ERASMUS+ u oblasti obrazovanja odraslih i strateškog partnerstva (ERASMUS+: Ključna aktivnost K202).

Igor Lukenda, direktor ovog Centra, za Akta.ba kaže da će SEC, kroz suradnju koja je ostvarena uz pomoć online platforme EPALE, zajedno s kolegicama i kolegama iz Turske, Italije, Poljske i Austrije, u 2018. početi provedbu projekta I CHOOSE NOT TO PLACE 'DIS' IN MY ABILITY.

''Projekat ima za cilj unapređenje obrazovanja odraslih osoba s invaliditetom, kreiranje okruženja koje će pogodovati osobama s invaliditetom na usvajanju novih znanja i vještina kao i strateško umrežavanje organizacija i proširivanje suradnje'', kaže Lukenda.

Osvrćući se na godinu iza njih kaže da su u 2017., kao i prethodnih godina, radili na obrazovanju odraslih i posredovanju novih znanja, vještina i stavova koji jačaju pojedinca, osobito pripadnika marginaliziranih i socijalno ugroženih skupina.

Radili su i provedbu formalnih obuka, koje su nastale na njihovu inicijativu, kao što je program osposobljavanja za obavljanje poslova njegovatelj za stare i nemoćne osobe te program osposobljavanje za obavljanje poslova personalnog asistenta za osobe s motoričkim i senzornim i intelektualnim teškoćama.

Pored formalnih organizirali su i neformalne obuka kao što su: Obuka pedagoški metod Marije Montessori ili andragoška obuka za trenere u ILO projektu "Partnerstvom do novih radnih mjesta" koju provodi UG ''Nešto više''

''U tom segmentnu ostvarena je suradnja s pojedincima, organizacijama i ustanovama koje su izrazile želju za stručnim usavršavanjem, ali i usvajanjem novih znanja i vještina kako bi što bolje mogli odgovoriti na rastuće potrebe s kojim se susreću'', naveo je Lukenda.

Uz navedene obrazovnih aktivnosti, ove godine SEC je u vlastitom nakladi tiskao i ''Fotogovornicu'', prvi didaktičko-andragoški materijal za sve trenere u sektoru obrazovanja odraslih.

Pored svih navedenih uspjeha koje su ostvarili u 2017. Lukenda navodi da je ona bila opterećena stanjem u sektoru obrazovanja odraslih.

''Naime, ni u 2017. godini u BiH nije bilo značajnijeg pomaka u ovom sektoru. Pored velikih najava i mnogobrojnih obećanja opet su izostala izdavanja ali i napori, kako na lokalnom tako i na županijskom, entitetskom ili državnom nivou, koji bi ozbiljnim i vjerodostojnim organizatorima obuka dali mogućnost za osposobljavanjem i kvalificiranjem radne snage, pogotovu socijalno ugroženih kategorija'', naglašava naš sugovornik.

Dodaje da je neuređenost sektora obrazovanja odraslih, nedostatak zakonske i podzakonske regulative, ja ne vizije i modela financiranja kao i nelojalna konkurencija guše one organizacije i ustanove koje pokušavaju učiniti obrazovanje dostupno svima.

''Bojimo se da će se ovaj trend nastaviti i dalje'', naglašava direktor SEC-a.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti