Sector Security: Zaštitarske kompanije kao drugi ešalon policije

06.05.2013. 09:34 / Izvor: eKapija.ba
Sector Security: Zaštitarske kompanije kao drugi ešalon policije
OTVORI GALERIJU

Sector Security obavlja svoju djelatnost kroz 19 poslovnih jedinica širom BiH. Trenutno ima više od 1.200 zaposlenih, posluje sa više hiljada klijenata, a posebnim ih čini nastojanje da budu aktivni učesnici društveno odgovornog djelovanja u svim sredinama.

Činjenice da Sector Security obavlja svoju djelatnost kroz 19 poslovnih jedinica širom BiH, da trenutno ima više od 1.200 zaposlenih, posluje sa više hiljada klijenata, ne čine ovu kompaniju posebnom. Ono čime teže da ih razlikuju, što ih čini drugačijim od ostalih poslovnih subjekata, jeste nastojanje da budu aktivni učesnici kako u poslovnom segmentu, tako i u segmentu društveno odgovornog djelovanja u svim sredinama i na svim lokalitetima na kojima se nalaze.

(Sandra Koprivica)

Sector Security je 2000. godine osnovan sa ciljem da bh. tržištu ponudi sintezu znanja, vještina, iskustva i vrhunskih tehnoloških rješenja, u svrhu efikasne zaštite lica, njihove imovine i poslovanja. Poslovna stabilnost, profesionalna odgovornost i stručnost su kategorije na koje su ponosni i po kojima su prepoznati. Visok kvalitet usluga koje pružaju rezultat je dugogodišnjeg iskustva, pouzdanosti, stručnosti i neprestanog ulaganja u obrazovanje i usavršavanje kadrova, kao i profesionalne organizacije rada. Sandra Koprivica, savjetnica predsjednika Uprave u intervjuu za eKapija.ba kaže prije svega da je njihova misija da pruže praktična i ekonomična rješenja zaštite, kako bi njihovi klijenti povećali stepen lične i bezbjednosti imovine kojom raspolažu. Stoga, kako bi zadržali povjerenje klijenata, na kvaliteti usluga rade konstantno. Ono je, kaže, prioritet, a godine rada daju im pravo da odaberu slogan “Nama vjeruju“.  

S obzirom na fokusiranost na kvalitet kao dugoročnu konkurentsku prednost, kompanija je orjentisana na kontinuirano investiranje u edukaciju zaposlenih u svim segmentima rada, kao i tehničko i informaciono usavršavanje svojih resursa.

U kojim segmentima bilježite najveći rast i uspjeh?

- Kompanija Sector Security svoj rast i razvoj je svih ovih godina bazirala na cjelokupni poslovni sistem. To je podrazumijevalo da se sa jednakim entuzijazmom i zalaganjem razvija kvalitet pružanja naših usluga (bezbednosni konsalting, fizičko obezbeđenje, obezbeđenje i transport novca i vrijednosnih pošiljki, video nadzor, protivprovalni sistemi, vatrodojavni sistemi, interfonski sistemi, Dežurno operativni centar 0-24…), interna organizacija preduzeća i menadžment tim koji je garant kvaliteta i preduslov za dugoročnu ekonomsku održivost našeg poslovnog poduhvata. Stoga, slobodno možemo reći da kontinuirano jačanje našeg tima iz godine u godinu, predstavlja naše najveće unapređenje u godinama koje su iza nas.

Budući da uspjeh kompanije leži u ljudima, koji su Vaši kriteriji pri odabiru kandidata?

- Profesionalizam je ono čim se cijela kompanija ponosi i na tome uvijek insistiramo, posebno kada biramo buduće članove našeg tima. Priznaćete da je to ponekad težak zadatak, ali i dovoljno velik izazov za članove menadžmenta koji će, na kraju, odlučiti o angažmanu nekog kandidata.  Od zakonskih preduslova tu je odobrenje (sertifikat) da se kandidat može baviti poslovima fizičke i tehničke zaštite (izdaje ga nadležni Centar javne bezbjednosti Ministarstva unutrašnjih poslova RS ili MUP kantona u Federaciji BiH. Kada utvrdimo da kandidat posjeduje odgovarajući sertifikat slijede takozvani ulazni intervjui koje vode odgovorne osobe u kompaniji, zavisno od pozicije za koju kandidat konkuriše. Prije donošenja definitivne odluke vrši se i psihološka obrada kanidata. Na osnovu svih tih činjenica donosi se konačna odluka. Direktori poslovnih jedinica to čine za svoje poslovne jedinice, a generalni direktor za upravu kompanije.

Koliko Sector Security ulaže u fizičku spremu zaštitara? Da li su te aktivnosti obuhvaćene u sklopu Sector Security Akademije?

- Fizička spremnost je jedan od najvažnijih aspekata kvaliteta naših zaposlenih. Sector Security ulaže znatan napor i sredstva da bi ona kod zaposlenih na pojedinim ključnim radnim mjestima bila na potrebnom nivou. Vrlo je bitna u interventnoj službi, obezbjeđenju banaka, transportu vrijednosti, kao i kod ostalih radnika fizičkog obezbjeđenja. Kada biramo radnike za ta radna mjesta pokušavamo doći do kandidata koji imaju takve predispozicije ili se, recimo, bave borilačkim sportovima ili sportom uopšte. Našim planom i programom obuke u sklopu Sector Akademije, planira se godišnja obuka radnika i po pitanju fizičke spremnosti. Nekad za tu obuku koristimo spoljne saradnike (na primjer majstore borilačkih vještina), a nekad i naše zaposlene koji posjeduju ove vještine.

Šta je sve obuhvaćeno njenim osnivanjem?

- Osnivanjem Sector Akademije postignuto je nekoliko ciljeva. Prije svega obuka radnika zaposlenih na ključnim radnim mjestima, zatim obuka rukovodnih radnika i uopšte stvaranje i održavanje sportskog duha u kompaniji. Sve gore navedene aktivnosti koje se realizuju iz oblasti obuke, realizuju se pod okriljem Sector Akademije. Članovi i predavači Sector Akademije su zaposleni rukovodni radnici kompanije, koji su osposobljeni i mjerodavni za izvođenje obuke iz svoje usko specijalizovane oblasti. Akademija koristi i usluge spoljnih saradnika, koji su takođe priznati u svojoj oblasti i vrlo uspješni predavači. U toku godine realizuje se nekoliko oblika nastave i obuke iz onih oblasti za koje uprava Kompanije zaključi da su neophodni.

Kolika je trenutna teritorijalna pokrivenost Sector Security?

- Sector Security je Kompanija koja posluje na cijeloj teritoriji BiH. Sjedište kompanije je u Banja Luci. Kompanija ima 19 registrovanih PJ i to: Banja Luka, Prijedor, Gradiška, Doboj, Brčko, Bijeljina, Pale, Trebinje, Bihać, Sanski Most, Kozarac, Sarajevo, Tuzla, Zenica, Orašje, Nova Bila – Travnik, Mostar, Široki Brijeg i Livno. Dakle imamo PJ u svim područjima koje pokrivaju centri javne bezbjednosti u Republici Srpskoj, Brčko Distriktu, kao i u svim Kantonima u Federaciji BiH.

Koliko ste zadovoljni trenutnim položajem zaštitarstva na domaćem tržištu rada, ali i općenito situacijom u industriji sigurnosti?

- Zaštitarska branša kao i sve druge branše koje su radno intenzivnog karaktera i zapošljavaju veliki broj zaposlenih nalaze se pod pritiskom socijalnih i ekonomskih faktora. Tržište usljed nedostatka finansijskih sredstava prinuđeno je da traži modalitete za redukcijom troškova sa jedne strane, dok fiskalna opterećenja, rast cijena energenata i rast cijena na malo, kao i pad kupovne moći sve više povećavaju troškove poslovanja. Sa druge strane, kao i opšta nelikvidnost, kašnjenje u isplatama u velikoj mjeri narušavaju bonitet branše u cjelini. Ako se tome doda veliki broj manjih agencija koje svoju potrebu za profitom žele da ostvare kroz ovaj segment poslovanja, pritom izbjegavajući fiskalne obaveze, obarajući cijenu, ne plaćajući zaposlene, obavljajući djelatnost ispod minimuma zakonske prihvatljivosti, onda možemo konstatovati veoma lošu i nezavidnu poziciju branše u cjelini iako je duži niz godina ova branša u BiH bila ispred zemalja u okruženju. Zaštitarstvo najveći dio svog djelovanja usmjerava na prevenciju i kao takvo ga manje upućeni nerijetko doživljavaju isključivo kao trošak, a ne kao investiciju koja ima zadatak da smanji buduće troškove i rizike. Situaciju dalje otežava i nelojalna konkurencija koja se prije svega ogleda u manjim agencijama, koje izbjegavajući pojedine obaveze prema državi dolaze u situaciju da mogu negativno da utiču na formiranje cijena usluga. Sve ove, a i druge činjenice, koje negativno utiču na položaj zaštitarstva u BiH, zaslužuju mnogo više prostora i vremena za elaboraciju.

Kako bi se, prema Vašem mišljenju, dalje trebala razvijati zaštitarska djelatnost?

- Mnoge države širom svijeta poslove koje su do sada bile u nadležnosti policije povjeravaju privatnom sektoru bezbjednosti. Tako je za očekivati da će u budućnosti u BiH i regiji, uzimajući u obzir pozitivnu praksu zemalja zapada i SAD-a gdje privatna bezbjednost ima višedecenijsku praksu, biti otvoreni novi poslovi. Konkretnije, privatnom sektoru biće povjereno obezbjeđenje aerodroma, autobuskih i željezničkih stanica, pojedinih vojnih objekata, javnih institucija i dugih poslova bezbjednosti, a koje su trenutno u nadležnosti državnih bezbjednosnih struktura. To bi trebalo da dovede do porasta broja zaposlenih u ovoj branši. U zamljama zapada broj angažovanih radnika u privatnom sektoru bezbjednosti je po nekoliko puta veći u odnosu na broj zaposlenih u policijskim strukturama. Najveća razlika je u zemljama Latinske Amerike – npr. u Gvantanamu je broj policajaca oko 20.000, a radnika u privatnom sektoru bezbjednosti oko 120.000. Policija u BiH je trenutno edukativno-kontrolni organ, a u budućnosti treba da pojača nivo obuke, ali i kontrole. Takođe privatne agencije za obezbjeđenje treba bolje iskoristiti za podizanje stepena bezbjednosti, kako u prevenciji, tako i otkrivanju počinilaca krivičnih djela. Recimo, u svakom trenutku na području Sarajeva, Banja Luke, Mostara i drugih gradova u BiH imate i do 20-ak interventnih timova koji se vozilima kreću po gradu te po nekoliko timova za transport vrijednosti sa blindiranim vozilima koji mogu dati informaciju o uočenim vozilima ili licima za kojima policija traga. Takođe, državnim planovima zaštite i spašavanja treba da se predvide mjere u kojima će privatni sektor bezbjednosti biti angažovan na ublažavanju ili otklanjanju posljedica prirodnih katastrofa poplava, zemljotresa i drugih velikih nesreća. Privatni sektor bezbjednosti treba da bude drugi ešalon policije. 

Šta su za Vas najbolji elementi domaćeg zaštitarstva?

 - Pozitivno je postojanje relativno dobrih zakonskih i podzakonskih normi kojima se reguliše ova oblast u BiH, odnosno RS, FBiH i Brčko Distriktu. Takođe, pozitivno je što je isključivo policijskim agencijama povjerena ključna edukacija radnika obezbjeđenja, od obrazovanja do sertifikacije, odnosno izdavanja odobrenja za obavljenje poslova obezbjeđenja. Ova relativno mlada djelatnost u BiH bilježi rast, a samim tim raste i obim usluga, čime se direktno od agencija za obezbjeđenje zahtjeva veći stepen profesionalnosti. U tom smislu Sector Security osim edukacije menadžmenta aktivno sprovodi i edukaciju radnika zaduženih za neposredno izvršenje usluga: ekipa za ugradnju i održavanje svih sistema tehničke zaštite, interventnih timova, timova za obezbjeđenje i transport vrijednosnih pošiljki, radnika angažovanih na poslovima neposrednog fizičkog obezbjeđenja objekata, sportskih i kulturnih manifestacija, poslovnih objekata, industrijskih kompleksa...

Kako biste ocijenili svoju poslovnu 2012. godinu?

- Godinu iza nas, uprkos sve većoj socio-ekonomskoj i političkoj turbulentnosti, možemo ocijeniti izuzetno uspješnom. Ostvarili smo rast prometa u svim segmentima poslovanja, načinili prodor na nova tržišta i, ono što je najvažnije, dodatno ojačali naš tim i smanjili kompleksnost upravljanja.

Bili se učesnik i sajma u Mostaru? Da li ste zadovoljni interesovanjem posjetilaca?

- Broj posjetilaca i interesovanje za naše usluge sigurno su razlog da učešće ocijenimo izuzetno uspješnim. Veoma smo ponosni i na činjenicu da nas je tokom sajma posjetio i ambasador SAD-a u BiH Patrik Mun. Ambasador se interesovao za naše poslovanje i usluge kompanije, uslove poslovanja na tržištu Hercegovine i samog grada Mostara, te za opšte utiske o sajmu. Na našem moderno uređenom štandu, upotpunjenom najsavremenijom tehnikom koja se koristi u oblasti bezbjednosti, posjetioci su imali priliku da se informišu o pogodnostima i uslugama iz oblasti fizičkog i tehničkog obezbeđenja i zaštite, a ogromno intersovanje vladalo je svih pet sajamskih dana. 

Vodite računa i o društvenoj odgovornosti, što pokazuju brojne donacije i humanitarne večeri. Planirate li slične aktivnosti u narednom periodu?

- Naša kompanija svoju cjelokupnu marketinšku aktivnost bazira isključivo na projektima društvene odgovornosti. Činjenica da smo na ovaj način bili u mogućnosti da mnoge podržimo i pomognemo u prevazilaženju teških situacija i ostvarivanju svojih snova, daju nam ogroman razlog da sa sličnim aktivnostima nastavimo i u buduće.

Razgovarala: Seida Bijedić

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti