Securitas BH edukacijom svojih 1.850 uposlenika povećava kvalitet usluge

16.03.2015. 08:54 / Izvor: nap.ba
Securitas BH edukacijom svojih 1.850 uposlenika povećava kvalitet usluge

Securitas BH d.o.o. najveća grupacija agencija za privatnu zaštitu lica i imovine u BiH 2012. godine počela je s Opštom edukacijom certificiranih uposlenika, a od prošle godine i sa drugim ciklusom edukacije.

Securitas BH d.o.o. najveća grupacija agencija za privatnu zaštitu lica i imovine u BiH 2012. godine počela je s Opštom edukacijom certificiranih uposlenika, a od prošle godine i sa drugim ciklusom edukacije, piše bh. novinska agencija Patria.

Posljednja edukacija vođa grupa održana je u Sarajevu u Hotelu Sarajevo 24.02.2015. kojoj su prisustvovali sve vođe grupa, članovi Uprave i vanjski saradnici. Predavanja su održali direktor Securitas BH Mirsad Ćatić koji je objasnio važnost njihovog djelovanja kao i organizacionu strukturu, Samir Softić i Valdin Jažić kao direktori operacija koji su prezentirali operativne aktivnosti i zadatke vođa grupa.

Direktor Odjela Risk Zlatko Prndelj je prezentirao važnost poštivanja radnih procedura, te Lejla Pašalić, direktorica Sektora za ljudske resurse koja je govorila o komunikaciju i saradnji Odjela ljudskih resursa sa vođama grupa. Direktorica Marketinga, Daniela Gogić, instruktor gađanja Nermin Sukić kao i prof.dr. Safet Kapo prezentirali su do sada urađene Edukacije kao i plan za 2015. godinu.

Uposlenici su tokom 2012. i 2013. godine imali predavanja iz standarda poslovanja: poznavanje Zakona o zaštiti ljudi i imovine, radnih procedura, lokalnog kodeksa ponašanja, vrijednosti i načela Securitasa AB, osnova tehnike, zaštite od požara i prve pomoći.

Predavači u ovim oblastima su profesori, penzionisani inspektor MUP-a Munib Kasapović, Daniela Gogić, direktorica marketinga i komunikacija Securitas i Lejla Pašalić direktorica HRM, stručnjaci INZA-e, dok je edukaciju iz prve pomoći obavljao doktor medicine, inače Securitasov zaštitar već deset godina.

Drugi ciklus edukacije

Prošle godine održano je predavanje za sve nove uposlenike, a u periodu od augusta do decembra 2014. godine edukacija je proširena za tri nove oblasti: manji sukobi i efikasna rješenja (predavač prof.dr. Safet Kapo), rukovanje vatrenim oružjem – teoretski i praktično (predavač prof. Nermin Sukić), krizna situacija, reakcija zaštitara i pisanje izvještaja (predavač Munib Kasapović). Edukacija je osim u Sarajevu, provedena u Tuzli, Zenici, Travniku, Mostaru i Banja Luci, piše NAP.

Nakon obavljenih edukacija, čak 42% zaštitara, kao najkorisniji, izdvojili su dio koji se odnosi na manje sukobe i efikasna rješenja što u konačnici ima za cilj prevenirati ozbiljnije sukobe.

Posebni testovi kroz koje prolaze i sadašnji, ali i budući uposlenici Securitasa su psihotestovi (test ličnosti, test kognitivne sposobnosti) kao što se rade u vojsci i policiji, a koji su i eliminatorni.

Planovi za naredni period

U martu i oktobru održava se opšta edukacija za novouposlene, a drugi stepen edukacije za vođe timova. Kod drugog ciklusa edukacije planirane su manje grupe do 30 uposlenika kojima će vođe timova prenijeti potrebna znanja i vještine.

Svi certificirani uposlenici u saradnji sa streljačkim klubom "Black Wolf" koji je napravio plan i program obuke, prolaze provjere rukovanjem oružjem, kao i obavezne testove fizičke sposobnosti. Posebnu pažnju Uprava Securitasa posvećuje rukovanju oružjem, pa su organizirani dodatni sati kako bi se usavršile tehnike disanja, držanja oružja, upoznavanje sa vrstama oružja kojima raspolaže Securitas BH (pištolji, duge cijevi).

Novi pravilnik predviđa i stručnu obuku koja se sastoji u primjeni borilačkih vještina, pokaznih vježbi i obuka kroz seminare i radionice, odbrana od vatrenog i hladnog naoružanja, zahvati, udarci, zadržavanje.

Bit će izvršena i psihometrijska testiranja zaposlenih (test opće sposobnosti, shvatanja prostornih odnosa i test ličnosti).

Rezultati i ciljevi edukacija

Kako navode iz Securitasa, nakon provedenih edukacija smanjen je broj disciplinskih slučajeva, povećan je broj pohvala za certificirane uposlenike te su zabilježeni bolji rezultati na zakonskim provjerama rukovanja oružjem što je indikator da su edukacije bile uspješne.

Kvalitetnom edukacijom i konstantnim ulaganjem u uposlenike, sticanjem novih znanja i vještina, Securitas dugoročno radi na podizanju svijesti i pružanju kvalitetne usluge svojim klijentima, piše Patria.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti