Sedam općina Sjevernog Kipra boravilo u posjeti Općini Novi Grad

21.11.2019. 09:27 / Izvor: Akta.ba
Sedam općina Sjevernog Kipra boravilo u posjeti Općini Novi Grad

Razgovarali su o jačanju odnosa kroz uspostavu saradnje, prije svega u oblastima obrazovanja i razvoja turizama.

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić bio je domaćin delegaciji iz Republike Sjeverni Kipar, koja je protekla dva dana boravila u Bosni Hercegovini.

U delegaciji koju je predvodio Mahmut Özçınar, predsjednik Unije turske Republike Sjeverni Kipar bili su načelnici sedam kiparskih općina, a posjeta je organizirana u okviru saradnje lokalnih zajednica, članica Unije općina turskog svijeta (TDBB).

Prijem za delegaciju upriličen je u zgradi Općine Novi Grad, nakon čega se delegacija susrela i sa gradonačelnikom Sarajeva Abdulahom Skakom u Sarajevskoj vijećnic. Upriličen je obilazak sarajevske žičare i Trebevića, a potom i stare jezgre Sarajeva i kulturnih znamenitosti glavnog grada BiH.

Pored Sarajeva, delegacija je posjetila i općine Prača i Goražde koje su članice TDBB organizacije, kao i Višegrad i Foču, gdje su imali priliku vidjeti prirodne ljepote i kulturno - historijsko nasljeđe naše zemlje.

Razgovarali su o jačanju odnosa kroz uspostavu saradnje, prije svega u oblastima obrazovanja i razvoja turizama.

"Drago mi je da sam sa načelnicima kiparskih općina posjetio BiH, u kojoj boravimo na poziv Općine Novi Grad Sarajevo, a posjetili smo i ostale općine koje su članovi Unije općina turskog svijeta, kao i one koje imaju bratske odnose sa kiparskim općinama. Došli smo da vidimo šta možemo zajednički uraditi u sferi obrazovanja, kulture i drugim sferama života. Treći put sam u posjeti BiH i mogu reći da svaki put kada dođem vidim ovdje veliki napredak", izjavio je Mahmut Özçınar.

Ovom prilikom načelnik Efendić izrazio je zadovoljstvo posjetom kiparske delegacije, te je istakao spremnost za unapređenje odnosa između najveće Općine u BiH i općina Sjevernog Kipra.

Dodao je da je inicijativa za obostranu posjetu općina Sjevernog Kipra Bosni i Hercegovini, kao i općina iz naše zemlje Sjevernom Kipru nastala prije pola godine, te da su gosti zadovoljni planom obilaska BiH. Neki od njih su prvi put vidjeli Goražde, rijeku Drinu i kulturno - historijske znamenitosti kojima taj dio naše domovine obiluje.

"Iz ove posjete će se izroditi saradnja među općinama dviju država. Goražde je primjer gdje se puno rezultata u razvoju ovog grada postiglo u saradnji sa općinama iz Republike Turske. Obzirom da Sjeverni Kipar ima dosta razvijeno obrazovanje i univerzitete, razgovarali smo o mogućnosti stipendiranja studenata iz naše zemlje koji se školuju na njihovim univerzitetima. Također, i turizam je vrlo interesantan, jer je to Sredozemlje kao i u Turskoj, te je dogovoreno da se na proljeće napravi posjeta turističkih agencija iz BiH Sjevernom Kipru i njihovih agencija Bosni i Hercegovini", kazao je načelnik Semir Efendić.

Gosti su obišli i Centralno spomen - obilježje šehidima i poginulim borcima kod zgrade Općine Novi Grad, gdje su odali počast najhrabrijim sinovima naše domovine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti