Sedam zemljoradničkih zadruga dobile GlobalGAP certifikate

08.11.2011. 15:09 / Izvor: eKapija.ba
Sedam zemljoradničkih zadruga dobile GlobalGAP certifikate

Sedam zemljoradničkih zadruga u petak je u Brčkom dobilo GlobalGAP certifikate na ceremoniji koja je ujedno predstavljala i promociju projekta "Razvoj poljoprivrednih zadruga“ kojeg finansira Evropska unija, a u okviru kojeg je proces certifikacije za GlobalGAP standard i omogućen.

GlobalGAP standard predstavlja međunarodnu trgovinsku normu za sve poljoprivredne proizvode i certifikacija za taj standard omogućava bh. zadrugama i njihovim kooperantima da odgovore zahtjevima lokalnog, EU i drugih međunarodnih tržišta.

Ovaj EU projekt realizira Centar za razvoj i podršku (CRP), u saradnji sa nevladinom organizacijom "Nešto više“ iz Sarajeva.

"Projekt je usmjeren na jačanje kapaciteta poljoprivrednih zadruga u BiH kako bi što bolje mogli odgovoriti zahtjevima tržišta u BiH, kao i u Evropskoj uniji“, kazao je asistent projekta Almir Zulić.

GLOBALGAP-ovim standardom certificirani su: Zemljoradnička zadruga (ZZ) "Voćar“ Glumina iz Zvornika, "Agro-Koraj“ iz Koraja, "Gračanka“ iz Gračanice, "PMG VIP“ iz Gradačca, "Brka“ iz Brčkog, "Prunus“ Zvornik i "Agropodrinje“ Goražde.

Voditelj programa Delegacije EU u BiH Maja Došenović je rekla da su certifikati uručeni bh. zadrugama koje su postigle uspjeh u uvođenju relevantnih standarda koji su im omogućili da povećaju svoje izvozne potencijale.

"Na ovaj način EU pomaže poljoprivredne proizvođače da postanu konkurentniji, da ojačaju svoje potencijale i ostvare snažniji prodor na tržišta", kazala je Došenović.

Naglasila je da je EU podržala ovaj projekt s 315.000 eura, što predstavlja 85 posto ukupne vrijednosti projekta. Preostali dio sufinansirajućih sredstava su omogućlle vlasti partnerskih općina i Tuzlanskog kantona.

Sedam spomenutih poljoprivrednih zadruga okupljaju oko 400 proizvođača u oba bh. entiteta i Distriktu Brčko, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti