Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Sekretarijat plaća 10 miliona KM za prvi dio kupoprodajne cijene Energoinvesta

21.09.2018. 13:59 / Izvor: Akta.ba

Na današnjoj sjednici Vlada FBiH je usvojila informaciju o realizaciji obaveza i prava iz Ugovora o kupoprodaji zgrade Energoinvesta za trajni smještaj Vlade Federacije BiH u Sarajevu.

Vlada FBiH danas je zadužila Generalni sekretarijet Vlade FBiH da Federalnom ministarstvu finansija uputi zahtjev za pripremu prijedloga odluke o preraspodjeli sredstava iz Budžeta FBiH za 2018. godinu sa Službe za zajedničke poslove organa i tijela FBiH na poziciju Tekuće rezerve Vlade FBiH. Federalno ministarstvo financija obavezano je da ovu odluku pripremi odmah.

Po donošenju Odluke o odobravanju izdvajanja sredstva iz Tekuće rezreve, Generalni sekretarijat je zadužen da odmah plati prvi dio kupoprodajne cijene u iznosu od deset miliona KM, po Ugovoru o kupoprodaji zgrade Energoinvesta za trajni smještaj Vlade FBiH u Sarajevu od 29.8.2018. godine.

Ovi zaključci doneseni su nakon Rješenja Općinskog suda u Sarajevu - Zemljišnoknjiški ured - od 11.9.2018. godine po kojem je, a na osnovu Ugovora o kupoprodaji od 29.8.2018 godine, dozvoljena uknjižba predbilježbe prava vlasništva na objektu poslovne zgrade Energovinvesta, sa Energoinvesta, kao prodavca sa 1/1, u korist Vlade FBiH, kao kupca.

U obrazloženju Rješenja je navedeno i da je uvidom u zemljišnu knjigu i priloženu dokumentaciju utvrđeno da je prodavac (Energoinvest) upisan kao vlasnik nekretnine koja je predmet kupoprodaje, te da su ispunjene sve pretpostavke za upis Federalne vlade kao vlasnika ovog objekta.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti