Sektor šumarstva u teškoj situaciji: Prioriteti donošenje legislative i certificiranje

30.11.2010. 09:44 / Izvor: Fena
Sektor šumarstva u teškoj situaciji: Prioriteti donošenje legislative i certificiranje

Na sjednici Grupacije šumarstva i drvne industrije Privredne komore Federacije BiH istaknuto je da su prioriteti u tom sektoru uređenje šuma, donošenje legislative i certifikovanje.

Jučerašnji sastanak, po riječima predsjedavajućeg Grupacije Zdenka Laštre, slijed je aktivnosti koje ova grupacija provodi tokom cijele godine, a radi se o aktuelnoj problematici koja se tiče šumarstva i drvne industrije FBiH.

Predstavnici ProCredit banke održali su prezentaciju radi rješavanja problematike certificiranja naših šuma i drvoprerađivačkih postrojenja.

"Certifikacija nije preduvjet da bi preduzeća uspješno poslovala, ali će natjerati mnoge da svoje poslovanje prilagode uvjetima ekološkog i ekonomski održivog poslovanja", izjavio je Laštro.

Napomenuo je da je proces certifikovanja uvjetovan stanjem tih preduzeća i njihovim mogućnostima da uopće pristupe podnošenju certifikacijskih zahtjeva.

"U šumarskom preduzeću u Unsko-sanskom kantonu taj proces je najdalje odmakao. Također, Vlada FBiH, odnosno Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva se, zajedno s Federalnom upravom za šumarstvo, uključilo u te aktivnosti i očekujemo aktivno učešće Šumarskog fakulteta u Sarajevu. Prema tome, realno očekujemo da će biti napravljeni značajni pomaci u idućoj godini", dodao je Laštro.

U drvnoj industriji četiri preduzeća u FBiH su već dobila certifikat, a u fazi certificiranja je još nekoliko preduzeća. Također, završava se i proces certifikacije u jednom preduzeću u Kantonu Sarajevo i jednom u Srednjobosanskom kantonu i ta dva certifikata trebala bi biti gotova početkom naredne godine.

"Drvoprerađivači su prepoznali potrebu za certificiranjem i očekujemo da će se osnovni preduvjet, da najprije budu certificirana šumarska preduzeća, u većem obimu ispuniti u narednoj godini", dodao je Laštro.

Vlada FBiH, po njegovim riječima, Uredbu o šumama proglasila je važećom sve do momenta dok se ne izglasa novi zakon o šumama.

"Ustavnost te uredbe je upitna i mi očekujemo da će nova vlada i novi premijer dati u hitnu proceduru zakon i da ćemo konačno dobiti zakon o šumama. No, realno je ipak da se to neće desiti prije ljeta ili jeseni naredne godine", kazao je Laštro.

Ranije je formiran akcioni tim koji će, zajedno s predstavnicima Komore, novom premijeru i Vladi FBiH dati konkretne prijedloge i smjernice za rješavanje te problematike.

Potpredsjednik Grupacije i direktor preduzeća Bosanskopodrinjske šume iz Goražda Midhat Ahmetović upozorio je na izuzetno tešku situaciju u sektoru šumarstva zbog nepostojanja legislative.

"Mislim da je to jedan od najvećih problema trenutno", istakao je Ahmetović napominjući da u sektoru šumarstva i drvne industrije radi više od 20.000 ljud, te da je šumarstvo jedna od četiriju privrednih grana koja ima pozitivnu platnu bilansu u prometu s inostranstvom.

"Kada se govori o certifikaciji, to je samo jedna od obaveza koju moramo uraditi u kontinuitetu lanca kvaliteta proizvodnje", kazao je Ahmetović.

No, osnov i uvjet za daljnji rad je donošenje zakona o šumama, a Grupacija se zalaže za kvalitetan, novi, moderan i evropski orijentiran zakon.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti