Selidba iz Kine šansa za pogone na Balkanu

15.09.2020. 09:23 / Izvor: Nezavisne novine
Selidba iz Kine šansa za pogone na Balkanu

Izvoz u julu ove godine u odnosu na isti mjesec mjesec prošle smanjen je za 11,4 odsto, dok je uvoz smanjen za 4,5 odsto.

Pokrivenost uvoza izvozom u Republici Srpskoj u julu ove godine iznosila je 72,8 odsto, što je u odnosu na isti mjesec prošle godine manje za skoro šest odsto, te je ukupan uvoz u julu ove godine nadmašio izvoz za čak 113.274.200 KM.

Kako pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku RS, u julu ove godine ukupan uvoz je iznosio 416.202.000, a izvoz 302.928.000 KM.

"U uporednom periodu prethodne godine ukupan uvoz iznosio je 435.642.000 KM, a izvoz 341.982.000, što je razlika od 93.660.000 KM, a time je pokrivenost uvoza izvozom iznosila 78,5 odsto", navode u Republičkom zavodu za statistiku.

Prema ovim podacima, izvoz u julu ove godine u odnosu na isti mjesec mjesec prošle smanjen je za 11,4 odsto, dok je uvoz smanjen za 4,5 odsto.

Goran Radivojac, profesor na Ekonomskom fakultetu u Banjaluci, napominje da trgovinsku razmjenu imamo uglavnom sa zemljama iz okruženja, tj. Srbijom, Hrvatskom, Slovenijom te Italijom, Austrijom i Njemačkom, gdje ide oko 70 odsto naše robne razmjene prema tim zemljama.

"Sve zemlje pogođene su virusom korona, ali tu su i strukturni razlozi. Naša privredna struktura nije takva da bismo mogli biti konkurentni zapadnim zemljama, tako da je naše prirodno stanje da nismo povoljniji u odnosu na robu i usluge u tim zemljama", kaže Radivojac.

On ističe da je virus sam po sebi promijenio globalne tokove te bi se u narednom periodu moglo očekivati reafirmisanje balkanskog prostora kao mjesta za proizvodnju određene robe i usluga koje su se ranije proizvodile na Srednjem i Bliskom istoku, a prvenstveno se misli na robu koja se proizvodila u Kini.

"Tokovi novca, odnosno lanci snabdijevanja bili su obustavljeni ili prekinuti tokom marta i aprila, recimo iz Kine, dok je, na primjer, iz BiH u Austriju to bilo moguće obaviti. Mislim da će se privreda i svijet sami po sebi postaviti drugačije, da će Evropa u velikoj mjeri, gotovo 80 odsto proizvodnje, imati na prostoru Evrope, a treba očekivati da tu bude i famozni zapadni Balkan", rekao je Radivojac.

Aleksandar Ljuboja, ekonomski analitičar, kaže da je logično da je pokrivenost uvoza izvozom pala.

"Definitivno je razlog tome to što je došlo do pucanja linija snabdijevanja, zatvaranja tržišta, nemogućnosti izlaska robe stranim dobavljačima, kao i strukture robe koju izvozimo", rekao je Ljuboja.

On kaže da imamo veliki pad i izvoza namještaja, što je posljedica zatvaranja tržišta, prekidanja lanaca snabdijevanja, ali i smanjenje potrošnje na našim glavnim tržištima Austriji, Italiji i Njemačkoj.

"Pojedini naši proizvođači dobili su i otkazivanja ugovora, što je opet posljedica globalnih pucanja linija snabdijevanja, posebno u mašinskoj auto-industriji, koja je izuzetno pogođena, pa su naši dobavljači jednostavno osuđeni na čekanje do sljedeće godine", rekao je Ljuboja.

Kako on kaže, uglavnom uvozimo robu široke potrošnje, koja je imala malo smanjenje intenziteta.

"Volumeni su smanjeni u uvozu u poređenju sa prošlom godinom, ali jednostavno je došlo do uvoza robe široke potrošnje, medicinske opreme i lijekova te svih onih potrepština koje su bile neophodne u medicinskom sektoru za pokrivanje borbe s virusom korona ", pojasnio je Ljuboja.

Foto: Nezavisne

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti