Semberija će pomoći plasman poljoprivrednih proizvoda iz Srebrenice

29.03.2019. 12:45 / Izvor: Akta.ba
Semberija će pomoći plasman poljoprivrednih proizvoda iz Srebrenice

Mićić kaže da je razgovarao sa prerađivačima iz Bijeljine i predložio im da odu u Srebrenicu i naprave ugovore sa poljoprivrednim proizvođačima iz tog kraja.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić izjavio je da je na sastanku sa načelnikom opštine Srebrenica Mladenom Grujičićem razgovarano o mogućnostima plasmana poljoprivrednih proizvoda iz Srebrenice na tržištu Semberije, odnosno o uspostavljanju saradnje sa preduzećima iz Bijeljine koja se bave preradom voća i povrća.

Mićić kaže da je razgovarao sa prerađivačima iz Bijeljine i predložio im da odu u Srebrenicu i naprave ugovore sa poljoprivrednim proizvođačima iz tog kraja.

"Srebrenicu muči problem velikog broja porušenih objekata, tako da smo danas obećali da ćemo im donirati jednu kuću za najugoroženiju povratničku porodicu", rekao je Mićić novinarima nakon sastanka u Bijeljini kojem su prisustvovali predsjednik Skupštine grada Slaviša Marković i zamjenik direktora bijeljinskog Doma zdravlja Igor Novaković.

On je dodao da je cilj sastanka bio i razmjena iskustava radi preuzimanja pozitivnih ideja, te da će ovaj susret biti početak istinske saradnje Srebrenice i Bijeljine na zadovoljstvo, prije svega, građana ove dvije lokalne zajednice.

Grujičić je rekao da je ovo prva zvanična posjeta rukovodstva opštine Srebrenica Bijeljini.

"Želimo da Srebrenicu otvorimo prema gradovima i opštinama Republike Srpske. Smatramo da ona ima perspektivu i zato smo rukovodstvu Bijeljine predstavili naše potencijale. Želimo da zadržimo stanovništvo, a to možemo postići otvaranjem radnih mjesta", naglasio je Grujičić.

On je podsjetio da je u proteklom periodu u Srebrenici otvoreno nekoliko manjih fabrika kapaciteta do 40 radnih mjesta.

"Potrebna nam je pomoć u plasmanu poljoprivrednih proizvoda i hvala Bijeljini jer nam je obećala da će pomoći u ovoj oblasti", rekao je Grujičić.

On je podsjetio da su Srebrenica i Bratunac među najvećim proizvođačima maline u Republici Srpskoj, te da bi plastenička proizvodnja mogla da zaživi u ovom kraju ako bi bio obezbijeđen siguran plasman proizvoda.

Govoreći o donacijama Srebrenici, Grujičić je rekao da je u ovoj godini iznos i broj donacija znatno manji nego ranije.

"Mi i sa malo novca možemo da uradimo mnogo i to smo pokazali. Sredstvima od pet miliona evra, koja smo dobili od Vlade Srbije, preporodili smo opštinu, što su primijetili i oni koji tu žive i oni koji dolaze u Srebrenicu", naveo je Grujičić i dodao da su od tih sredstava otvorena dva proizvodna pogona.

Prema njegovim riječima, u toku je asfaltiranje seoskih puteva, čime se stvaraju uslovi da se ljudi zadrže i u ruralnim područjima.

"Planiramo i nekoliko kapitalnih projekata. Sredstva, za sada, nemamo obezbijeđena za sve projekte, ali ćemo nastojati da, zahvaljujući obećanim sredstvima, to i uradimo. Očekujemo formiranje Savjeta ministara od kojeg imamo obećanja, kao i od drugih opština, ali i od Srbije jer su shvatili da mi sredstva domaćinski usmjeravamo", naglasio je Grujučić.

Govoreći o radu Banje Guber, on je rekao da je to najvažnije pitanje za Srebrenicu u ovoj godini i da im je potrebna pomoć svih koji imaju bilo kakva iskustvo sa banjama.

"Neophodna nam je pomoć da pokrenemo Banju Guber koja je najznačajni resurs u Srebrenici i sigurno bi mnogo značila za razvoj, ne samo Srebrenice, nego i istočnog dijela Srpske, prije svega Milića, Vlasenice i Bratunca. Ova banja je jedna od najljekovitijih kod nas", naveo je Grujičić

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti