Seminar o privrednom razvoj prekogranične regije BiH i Crne Gore

19.10.2011. 14:41 / Izvor: eKapija.ba
Seminar o privrednom razvoj prekogranične regije BiH i Crne Gore

U Privrednoj komori Kantona Sarajevo danas je završen dvodnevni seminar o temi "Kulturno-historijske i prirodne vrijednosti i nacionalno-autohtoni proizvodi prekograničnog područja BiH i Crne Gore, u službi privrednog razvoja prekogranične regije”.

Ovo je prvi seminar realiziran u okviru projekta koji finansira Evropska unija ”Razvoj turističkog itinerera u prekograničnoj oblasti između BiH i Crne Gore”, a prisustvovalo je dvadeset predstavnika turističkih organizacija i poljoprivredno-prehrambenog sektora u lokalnim zajednicama prekogranične oblasti BiH i Crne Gore.

Ovaj seminar za turističkog vodiča, pratioca turističkog putovanja na turističkom itinereru obuhvatio je Sarajevo, Konjic, Jablanicu, Mostar, Čapljinu, Stolac, Trebinje, Nikšić, Kotor, Herceg Novi i Tivat.

Prvog dana seminara bilo je riječi o osnovnim postulatima turizma, razvoju agencijskog poslovanja, motivima putovanja, ali i o pojmu "svjetska baština", te zaštiti kulturne i prirodne baština i postojećoj legislativi u turizmu.

Drugog dana seminara detaljno su obrađene teme koje se odnose na oblikovanje turističkog tržišta, turističke itinerere, ruralni turizam, "dodirne" sektore, kao i promociju brendova unutar velikih dobara.

Predavači su bili ekspert za strateški razvoj industrije turizma Zoran Bibanović, izvršna sekretarka Udruženja turističkih agencija u BiH - UTA BiH Maida Bijedić i predstavnici Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Projekt ”Razvoj turističkog itinerera u prekograničnoj oblasti između BiH i Crne Gore” finansira Evropska unija iz programa prekogranične saradnje - IPA komponenta II.

Vrijednost Projekta je 219.605,31 eura, a EU je osigurala sredstva od 101.566.51 eura za BiH i 72.863,22 eura za Crnu Goru.

Projekt provodi Privredna komora Kantona Sarajevo, u saradnji s partnerom Montenegro Biznis Alijansa iz Crne Gore.


*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti