Senad Softić novi guverner CBBiH

11.08.2015. 15:51 / Izvor: Akta.ba
Senad Softić novi guverner CBBiH

Novoimenovano Upravno vijeće Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) izabralo je dr. Senada Softića za guvernera CBBiH na mandatni period od šest godina.

Novoimenovano Upravno vijeće Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) izabralo je dr. Senada Softića za guvernera CBBiH na mandatni period od šest godina.

Dr. Senad Softić Softić je izabran na sjednici Upravnog vijeća CBBiH, u utorak, 11. augusta 2015. godine na kojoj su novoimenovani članovi Upravnog vijeća CBBiH, dr. Senad Softić, dr. Kemal Kozarić, mr. Ankica Kolobarić, dr. Ljubiša Vladušić i mr. Trivo Marinković i zvanično preuzeli dužnost.

Dr. Senad Softić je na poziciji guvernera CBBiH zamijenio dr. Kemala Kozarića, kojem je 11. augusta 2015. godine istekao mandat. Novoimenovani guverner, koji je istovremeno i predsjedavajući Upravnog vijeća CBBiH, doktor je ekonomskih nauka, zaposlen na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, u zvanju vanrednog profesora. Istovremeno je i rukovodilac Master studija Ekonomskog fakulteta Sarajevo i Ekonomskog fakulteta Zagreb, smjer Krizni menadžment.

U okviru profesionalne karijere, bio je zamjenik predsjednika Nadzornog odbora Investicijske banke, kasnije Razvojne banke Federacije BiH. U dugogodišnjoj konsultantskoj praksi učestvovao je kao autor, koautor ili rukovodilac u realizaciji više od 120 elaborata, projekata i studija iz različitih oblasti mikro i makro ekonomije (menadžment, finansije, bankarstvo, strategije, organizacija, razvoj). U okviru naučne karijere, kao autor ili koautor učestvovao je u publikaciji 13 knjiga i monografija. Takođe, kao autor ili koautor, objavio je oko 30 naučnih i stručnih radova u zbornicima, časopisima i drugim publikacijama, te na seminarima i simpozijima.

Dr. Kemal Kozarić je dužnost guvernera, u dva uzastopna mandata, obavljao od 2005. godine, kada je naslijedio tadašnjeg guvernera Petera Nicholla, a prije toga je obavljao dužnost viceguvernera CBBiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti