SERDA: Prezentirane nove generacije informatičkih usluga u sektoru transporta

11.03.2010. 15:13 / Izvor: eKapija.ba
SERDA: Prezentirane nove generacije informatičkih usluga u sektoru transporta

Sarajevska regionalna razvojna agencija (SERDA) organizirala je 11. marta 2010. godine u prostorijama Agencije prezentaciju nove generacije informatičkih servisa i programa za reguliranje i racionalno upravljanje saobraćajem integriranim u jedinstveni sistem (Real Time), saopćeno je.

Na prezentaciji, kojoj su prisustvovali predstavnici Ministarstva saobraćaja KS-a, MUPKS-a, GRAS-a, Centrotransa, Zavoda za planiranje i drugih subjekata u čijoj su nadležnosti saobraćaj i transport, predstavljena su iskustva grada Beča i interes ostalih evropskih gradova za implementacijom novih solucija u realnom vremenu.

Kako je istakao predstavnik austrijske kompanije Fluidtime Emir Kumalić, pravovremene informacije su od neprocjenjive vrijednosti za sve učesnike u saobraćaju. Ponuđenu aplikaciju mogu koristiti putem svojih mobilnih telefona lokalno stanovništvo, ali i turisti. Informacioni sistemi nude maksimalnu 24-satnu fleksibilnost na nekoliko jezika.

Naime, sa samo nekoliko "klikova" korisnici mobilnih telefona mogu pristupiti redu vožnje, rutama i informacijama u realnom vremenu. Korisnici mogu da kupe kartu i da se informišu o svemu što može imati uticaja na njihovu rutu. "Pametne" aplikacije nude korisne informacije o lokaciji; restorane i prodavnice, kao i nadolazece dogadaje u gradu. Također, korisniku je omogućeno da planira rutu i prima ažurirane informacije kao odgovor.

Direktor SERDA-e Ševkija Okerić je kazao da informiranje o ovim savremenim iskustvima može biti dragocjeno u racionalnom savremenom pristupu upravljanja saobraćajem u Kantonu Sarajevo.

"Stoga smo ovu prezentaciju i ukupnu aktivnost osavremenjavanja saobraćaja u Kantonu Sarajevo realizirali u kontekstu pripreme korištenja raspoloživih fondova EU iz oblasti transporta u okviru III komponente IPA fonda koja će biti dostupna BiH kada naša zemlja dobije status kandidata", naglasio je Okerić.

(eKapija/Fena)

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti