SERDA u okviru sajma "PosaoFest 2009" predstavlja projekt "Centar za prekvalifikaciju i zapošljavanje"

07.04.2009. 15:32 / Izvor: Fena
SERDA u okviru sajma 'PosaoFest 2009' predstavlja projekt 'Centar za prekvalifikaciju i zapošljavanje'

Sarajevska regionalna razvojna agencija (SERDA) u okviru drugog međunarodnog sajma poslova i profesija "PosaoFest 2009", 9. aprila u Centru Skenderija, predstavit će projekt "Centar za prekvalifikaciju i zapošljavanje".

Centar za prekvalifikaciju i zapošljavanje je savremeni mehanizam u procesima zapošljavanja kroz osposobljavanje i obuku, oprijedeljen brzom reagovanju zahtjevima privrede i tržišta rada i kvalitetno zadovoljenje potreba za znanjima, vještinama i informacijama nezaposlenih.

Realizacijom tog projekta SERDA će dati doprinos razvoju neformalnog sektora obrazovanja.

Planirano je da se nakon uspostave ovog centra više od 500 ljudi obuči i prekvalificira iz deficitarnih zanimanja. Sve usluge besplatne su za nezaposlene osobe.

SERDA je ranije organizovala prekvalifikaciju 44 nezaposlene osobe za deficitarna zanimanja koja nisu obuhvaćena redovnim školskim programom, a za kojima postoji potreba na tržištu rada.

Edukaciju u trajanju od tri mjeseca provodi Srednja ekonomska škola, prema programu koji je verifikovalo Ministarstvo obrazovanja Kantona Sarajevo.

Svima koji uspješno završe prekvalifikaciju novostečeno znanje biće uneseno u radne knjižice kao dodatno zanimanje.

Taj pilot projekt koji SERDA primjenjuje za područje Kantona Sarajevo u narednom periodu treba obuhvatiti i ostatak područja Sarajevske makroregije.

Krajnji cilj je uspostavljanje centra za karijeru gdje bi se provodile prekvalifikacije za nezaposlene.

Sredstva za realizaciju projekta u iznosu od 50.000 KM osigurala je Španska agencija za međunarodnu saradnju i razvoj - AECID.

SERDA je jedan od partnera u organizaciji drugog međunarodnog sajma poslova i profesija "PosaoFest 2009" koji će biti će održan pod sloganom "Kriza pogađa - PosaoFest uzvraća udarac".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti