Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

SERDA učestvovala na treningu "Obuka o japanskom sistemu podrške MSP-ima"

06.07.2018. 09:45 / Izvor: Akta.ba

Predstavnik SERDA-e učestvovao je na treningu „Obuka o japanskom sistemu podrške MSP-ima u 2018. godini“, koji je trajao od 25. do 29. juna 2018. godine u Tokiju, Japan.

Trening je organizovan u okviru trogodišnjeg regionalnog projekta "Uspostavljanje i promocija mentoring usluga za mikro, mala i srednja preduzeća i preduzetnike u zemljama Zapadnog Balkana-faza 2“, u čijoj realizaciji je i SERDA jedan od partnera. 

Na treningu su učestvovali i predstavnici Federalnog ministarstva, preduzetništva, razvoja i obrta, Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća, kao i predstavnici iz Srbije, Crne Gore i Makedonije.

Trening je obuhvatio sticanje znanja o malim i srednjim preduzećima u Japanu i mjerama podrške za MSP, te posjete Agenciji za mala i srednja preduzeća, Centru za unapređenje industrije grada Kavasaki, Institutu za upravljanje i tehnologiju malog preduzetništva i Inkubatoru u distriktu Ota.

Učesnici treninga su se detaljno upoznali o istoriji japanske politike za MSP, razvoju i načinima sprovođenja osnovnih principa politike za MSP, načinima poboljšanja produktivnosti, podršci menadžmentu i finansijskim podrškama.

Također, imali su priliku vidjeti strukturu i način rada Japanske organizacije za mala i srednja preduzeća i regionalne inovacije, te vrste podrške koje pružaju malim i srednjim preduzećima: razvoj start upa, poslovne konsultacije, savjetovanje o internacionalizaciji, inostarnim ulaganjima itd, te se upoznati sa radom Instituta za upravljanje i tehnologiju malog preduzetništva, koji u fokusu ima jačanje ljudskih resursa kroz specijalističke edukacije za preduzetnike.

Osim toga, posjetili su Inkubator u općini Ota koji ima za cilj da promoviše istraživanje i podrži razvoj inovativnih preduzeća kroz četiri stuba podrške: podrška za poslovni prostor, podrška za razvoj ljudskih resursa, kooperativna podrška i podrška za poslovno promovisanje.

Učesnici treninga su imali priliku vidjeti primjenu Kaizen metode u Nitto Sangyo Co. preduzeću i prednosti koje je ova metoda donijela u procesu proizvodnje.

Stečena znanja i iskustva će doprinijeti daljem unapređenju mentoring usluga za mala i srednja preduzeća, a sve u cilju pružanja podrške malim i srednjim preduzećima da poboljšaju svoje poslovanje,  istraže trenutne probleme i smetnje za napredovanje, definišu potencijale za rast i kreiraju strategiju daljeg razvoja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti