SERDA učestvuje u projektu vrijednom oko dva miliona eura

17.03.2017. 08:28 / Izvor: Akta.ba
SERDA učestvuje u projektu vrijednom oko dva miliona eura

D-STIR ima za cilj da razvije koordinirane politike i aktivnosti u programskom području i da radi prema evropskoj strategiji 2020.

Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA partner je na projektu "Dunavski okvir za odgovorno istraživanje i inovacije korištenjem socio-tehničkih integracija" – D-STIR, koji ima za cilj da razvije koordinirane politike i aktivnosti u programskom području i da radi prema evropskoj strategiji 2020, koja uključuje tri dimenzije: pametan, održiv i uključiv rast.

D-STIR projekat je također važan, jer uzima u obzir socio-ekonomski uticaj inovacija i promoviše društveno-tehničko integrisano istraživanje, kao metodu istraživanja.

Imajući u vidu da je Evropska komisija odlučna da premosti jaz između naučne zajednice i društva u cjelini, D-STIR projekat ima za cilj da poveže tehničke stručnjake s humanistima kako bi društveni i poslovni potencijal bio maksimalno iskorišten, odnosno da provede odgovorno istraživanje i inovacije (RRI) U Evropskoj uniji, RRI je definisan u formalnoj agendi iz 2011. godine.

15 partnera iz osam evropskih zemalja (Rumunija, Slovačka, Mađarska, Slovenija, Češka, Njemačka, Hrvatska i Bosna i Hercegovina) u januaru 2017. godine su započeli sa implementacijom D- STIR projekta, koji će trajati do 30. juna 2019. godine. Vodeći partner na Projektu je Jugoistočna regionalna razvojna agencija iz Rumunije.

D-STIR projekat je odobren u okviru Interreg Dunavskog transnacionalnog programa, koji je finansiran od Evropskog regionalnog razvojnog fonda (ERDF), Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) i Instrumenta evropskog susjedstva (ENI). Ukupna vrijednost projekta je oko dva miliona eura.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti