Šest načelnica u zajedničkoj borbi za ekonomski jače općine

26.01.2019. 08:07 / Izvor: Akta.ba
Šest načelnica u zajedničkoj borbi za ekonomski jače općine

Načelnica Općine Visoko Amra Babić izjavila je da je EU odlučna u namjeri da podrži načelnice općina da svojim rezultatima budu primjer drugim ženama da se uključe u politički život.

U zgradi Opštine Jezero 25.01. održan je radni sastanak na inicijativu šest načelnica iz oba enititeta RS i FBiH, na kome su bili prisutni predstavnici zakonodavne vlasti Republike Srpske i određenog broja ambasada, a koji je finansijski podržan od strane Vijeća Evrope.

Načelnice šest opština (Opštine Jezero, Opštine Mrkonjić Grad, Opštine Kalinovik, Općine Visoko, Opštine Istočni Drvar i Opštine Novo Goražde) su potpisale zajedničku Inicijativu za formiranje Fonda za podršku u finansiranju lokalnog ekonomskog razvoja šest opština iz oba entiteta RS i FBiH u kojima su žene načelnici.

Fond bi bio formiran i podržan od strane ambasada, Evropske komisije, kao i entitetskih nivoa vlasti, a koji bi bili finansijeri i partneri u implementaciji projekata na području pomenutih šest opština. Osim načelnika, pomenutu Inicijativu su podržali i potpisali Ambasador Vijeća Evrope gospodin Drahoslav Stefanek i predstavnik Vijeća Evrope gospodin Esad Mavrić, predstavnica Ambasade Švicarske gospođa Dimka Stantchev Skeie, Ambasador Slovačke gospodin Martin Kačo, Ministrica uprave i lokalne samouprave gospođa Lejla Rešić, Savjetnica Predsjednika Republike Srpske gospođa Koviljka Špirić i PotpredsjednicaNarodne Skupštine Republike Srpske gospođa Željka Stojičić. 

To je prvi put da načelnice, na vlastitu inicijativu, pokreću mogućnost za realizaciju velikih projekata. Projekti koji su dogovoreni biće od velike koristi za lokalne zajednice u kojima djeluju žene političarke i imaće direktan uticaj na ekonomsko osnaživanje stanovništva.

Cilj sastanka je iznalaženje mogućnosti za povlačenje sredstava velikih Evropskih fondova i stranih ambasada, pokretanje inicijative za formiranje Fonda za podršku lokalnog ekonomskog razvoja šest opština iz BiH u kojima su žene načelnici (opština Jezero, Mrkonjić Grad, Istočni Drvar, Kalinovik, Novo Goražde i Visoko) ekonomskog i političkog osnaživanja žena kroz projekte razvoja preduzetništva, infrastrukture i druge projekte. 

Načelnica Općine Visoko Amra Babić izjavila je da je EU odlučna u namjeri da podrži načelnice općina da svojim rezultatima budu primjer drugim ženama da se uključe u politički život.

"Načelnici i načelnice u BiH ne vode politiku, mi se bavimo rješavanjem problema i hvala svima koji nas podržavaju", istakla je načelnica Babić i dodala da od 80 opština u FBiH i 60 u Republici Srpskoj ima samo šest žena na ovakvim funkcijama. 

Načelnica opštine Istočni Drvar Milka Ivanković rekla je da joj je velika čast što je prisustvovala ovom sastanku i da se nada da će biti uspješan. "Dobili smo veliku podršku i vjetar u leđa od EU, od Savjeta Evrope, i naravno da ćemo uz podršku međunarodne zajednice, institucija vlasti Republike Srpske i FBiH uspjeti da doprinesemo razvoju naših lokalnih zajednica", dodala je Ivankovićeva. 

Ministrica uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić, izjavila je da je Republika Srpska već nekoliko puta hrabro dokazala da se ne boji žena lidera."Njima je potrebna podrška, mi ne bježimo da im pružimo podršku i kao Vlada Republike Srpske, a vjerujemo da će i EU i njene članice naći neki fond da ih podrže", istakla je Rešićeva. 

Na sastanku su doneseni zaključci kao što su realizacije mogućih projektnih prijedloga, opštine na čiju inicijativu je održan sastanak, moraju biti aktivni partneri u implementaciji i kreiranju projekta, a ne samo korisnici, potpisana je i zajednička Inicijativu za formiranje Fonda za podršku u finansiranju lokalnog ekonomskog razvoja šest opština iz oba entiteta BiH u kojima su žene načelnici, zatim donesen je zaključak o formiranju Upravnog odbora koga će činiti svi predstavnici koji finansiraju sam Fond i predstavnice šest opština (Opštine Jezero, Opština Mrkonjić Grad, Opštine Kalinovik, Opštine Visoko, Opštine Istočni Drvar i Opština Novo Goražde) ali to da u narednom periodu planiraju formiranje Stručnog tijela koji će sačiniti program kriterija tog fonda.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti