SEVOI GRUPA postala članicom Europske organizacije za FMC

19.09.2017. 08:58 / Izvor: Akta.ba

SEVOI GRUPA je krajem prošle godine postala članicom Europske organizacije za finansijsko upravljanje, kontrolu i strateško planiranje.

SEVOI GRUPA je krajem prošle godine postala članicom Europske organizacije za finansijsko upravljanje, kontrolu i strateško planiranje.

Zikreta Tubić, direktorica SEVOI GRUPE d.o.o. za područje Bosne i Hercegovine u razgovoru za portal Akta.ba govori da su izuzetno ponosni na Membership certificate Europske organizacije za finansijsko upravljanje, kontrolu i strateško planiranje jer su morali zadovoljiti posebne uslove da bi postali članica.

"Puno smo radili na pripremi materijala vezanih za metodologiju rada i stečene reference koje smo morali dostaviti na uvid, da bismo mogli dobiti certifikat članstva", navodi ona.

U maju mjesecu ove godine na Kongresu kvalitete koji je u Opatiji organiziralo Hrvatsko društvo za kvalitet, SEVOI GRUPI dodijeljen je Certifikat sukladnosti, odnosno Recognition Certificate kojim Europska organizacija za finansijsko upravljanje, kontrolu i strateško planiranje potvrđuje da SEVOI GRUPA  d.o.o. Sarajevo ispunjava uvjete za registraciju/certifikaciju osoblja, kako je predviđeno prema Smjernicama Europske organizacije za FMC i strateško planiranje, za priznavanje/prepoznavanje Agenata u tom području.

"Radi se o certifikatu koji nam je dodijeljen nakon dostavljanja na uvid dokumentacije kojom potvrđujemo da implementaciju sistema finansijskog upravljanja radimo sa certificiranim osobljem (EOQ MANAGERIMA kvaliteta, EOQ Auditorom ) prema Zahtjevima norme MN FMC 2017 - Međunarodna norma za finansijsko upravljanje, kontrolu i strateško planiranje. Trenutno smo jedina  konsultantska firma na području BiH koja posjeduje Recognition Certificate. Imamo razvijena software-ska rješenja za uspostavu sistema za finansijsko upravljanje i kontrolu što čini poseban benefit za korisnike naših usluga jer u sklopu pružanja konsultanstskih usluga implementacije sistema FUK isporučujemo software-ske aplikacije koje ne naplaćujemo", ističe Tubić, dodajući da iz tog razloga imaju sve veći potencijal na tržištu.

Prepoznatljivim kvalitetom u pristupu i radu stekli su vrlo značajne ugovorne klijente u javnom sektoru BiH.

"Dosta smo prisutni na tržištu i naše usluge su sve više tražene. Naši ugovorni klijenti su Parlamentarna skupština BiH, Generalni sekretarijat Vlade FBiH, Ured za zajedničke poslove Vlade USK, desetine ministarstava, posebno kantonalnih ministarstava finansija, zatim veliki broj jedinica lokalne samouprave, te javna poduzeća kao što su JP Toplane Sarajevo, JP Pokop Sarajevo, Međunarodni aerodrom Sarajevo, itd. Pokrivamo cijelu Federaciju BiH. Do sada prednjači Hercegovačko-neretvanski, Zapadnohercegovački kanton, te Kanton 10, što je pokazatelj da oni idu brže ka ispunjavanju obaveza koje su sadržane u Poglavlju 32 - Interne kontrole koji BiH mora zatvoriti u procesu pridruživanja  članstvu EU do 2018. godine", kaže ona.

Ističe da je Centralni harmonizacijski sektor u Federalnom ministarstvu finansija ovlašten za razvoj, rukovođenje i koordinaciju sistema FUK  i interne revizije u javnom sektoru.

"Oni su ti koji su nadležni za definiranje zakonskih i podzakonslih akata kojima se propisuju zajednički okvirni principi i standardi za uspostavljanje, razvoj i implementaciju sistema FUK u javnom sektoru u Federaciji", pojašnjava Tubić, dodajući da SEVOI GRUPA BiH radi implementaciju sistema FUK sa ogromnim iskustvima Hrvatske, Srbije i Crne Gore gdje imaju svoje firme.

Kada su u pitanju planirane aktivnosti za naredni period, SEVOI Grupa će u periodu 09.10.-11.10.2017. održati prvo međunarodno jedinstveno školovanje "Povjerenik – Menadžer funkcija sukladnosti sistema upravljanja Antikorupcijom" prema Normi ISO 37001:2016. Interes su iskazale mnoge institucije iz javnog, ali iz realnog sektora. Do sada je svega 8 školovanih osoba u Hrvatskoj, 6 u Srbiji i 1 osoba u BiH, a upravo je direktorica SEVOI GRUPE Tubić Zikreta za sada prva i jedina u BiH položila ispit za certifikat Povjerenika Menadžer funkcija sukladnosti sistema upravljanja Antikorupcijom.

Nadalje, u periodu 16.10.-18.10.2017. u Neumu će se održati akreditovano školovanje Koordinator za FUK. Interes za ovo školovanje, navodi Tubić, je izuzetno veliki tako da će praviti pojedinačne grupe 20-25 polaznika. Inače, do sada je preko 200 osoba steklo ovaj međunarodni certifikat koje izdaje Europska organizacija za finansijsko upravljanje, kontrolu i strateško planiranje.

"Školovanja nisu zakonski obavezna, ali je nužno da institucija implementira sistem FUK obezbijedi edukaciju za osobu zaduženu za uspostavu i samoprocjenu uspješnosti sistema FUK, a to je Koordinator za FUK čije nadležnosti su definirane čl. 7 Pravilnika o provođenju sistema finansijskog upravljanja i kontrole u Federaciji BiH", naglašava direktorica SEVOI GRUPE.

Inače, Tubić je ujedno i predsjednica Upravnog odbora Europske organizacije za finansijsko upravljanje, kontrolu, a izabrana je na prijedlog pet zemalja na mandat od pet godina.

Na kraju razgovora Tubić se pohvalila da je SEVOI GRUPA d.o.o. Sarajevo postala vlasnik Certifikata bonitetne pouzdanosti koji će im biti uručen 02.11.2017. godine.

SEVOI GRUPA  je specijalizovana za pružanje konsultantskih usluga vezanih za implementaciju sistema finansijskog upravljanja I kontrole (FUK/FMC) i pružanja usluga edukacije (seminari, programi školovanja i sl.). Zahvaljujući stalnom napredovanju, usavršavanju i usklađivanju poslovanja sa sve zahtjevnijim uslovima razvijenih tržišta, visoki kriterijumi postali su njihov standard.

"Zbog toga smo u prilici da idemo korak ispred svih i da našom ponudom otkrivamo klijentima šta je sve moguće učiniti u oblasti kojom se bavimo", naglašava Tubić.

Grupaciju čine tri firme i dva udruženja u Republici Hrvatskoj, SEVOI GRUPA d.o.o. Sarajevo, SEVOI GRUPA d.o.o. u Republici Srbiji  i SEVOI GRUPA d.o.o. u Crnoj Gori.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti