Sezoncima ponestaje posla: Armija nezaposlenih gubi šansu da dođe do novca

20.10.2014. 08:58 / Izvor: Nezavisne novine
Sezoncima ponestaje posla: Armija nezaposlenih gubi šansu da dođe do novca

Polako ali sigurno završava se špic-sezona poslova u poljoprivredi, ugostiteljstvu, građevinarstvu i sličnim djelatnostima, tokom koje su mnogi uspijevali da zarade poneku dnevnicu, a koja im je, ističu, dobro došla.

Polako ali sigurno završava se špic-sezona poslova u poljoprivredi, ugostiteljstvu, građevinarstvu i sličnim djelatnostima, tokom koje su mnogi uspijevali da zarade poneku dnevnicu, a koja im je, ističu, dobro došla.

Armija nezaposlenih u BiH time gubi šansu da dođe do novca, a za dan rada u većini slučajeva dobijali su oko 30 maraka, koliko se, primjera radi, može zaraditi berbom voća.

"Kod nas ima još tri-četiri dana berbe jabuka, a onda ostaje jedna kasna sorta. Sezonci zarađuju 30 maraka, koliko iznosi dnevnica za 10 sati rada, od čega dva sata pauze, u šta spadaju doručak i ručak. Radnici su zadovoljni iznosom koji su mogli da zarade", navodi Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS.

Ni brojnim konobarima i kuharima se narednih mjeseci ne piše dobro, a to se pogotovo odnosi na one koji su dnevnice zarađivali na primorju, ili u svadbenim i sličnim salonima. Sezona polako prolazi, a time i šansa da se zaradi novac. Hiljade će konobara, po svemu sudeći, period koji slijedi provesti tražeći novog poslodavca.

"Oni koji su radili u Crnoj Gori, Dalmaciji i slično se vraćaju. Smanjena je i potreba za onima koji su radili na veseljima. Ja mislim da se tu radi o cifri od oko 5.000 ljudi", navodi Amir Hadžić, predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera BiH.

Pritom, poslodavcima neće trebati ni veliki broj konobara koji sada rade kao ispomoć kolegama u kafićima i restoranima koji ljeti svoje poslovanje proširuju na ljetne bašte.

"Tu se već osjeti nedostatak gostiju. Što se tiče plata, konobari mogu da zarade do 800 maraka", kazao je Hadžić.

I oni koji su zarađivali gradeći stambene i ostale objekte te za to bili privremeno angažovani, trebalo bi da računaju na to da će uskoro ostati bez tog angažmana.

Sindikalne vođe iz oblasti građevinarstva takođe kažu da će većina onih koji su sezonski radili u ovoj oblasti u narednim mjesecima "životariti" bez bilo kakvog izvora prihoda.

"Iako nisu bili ni prijavljeni, a dnevnice su im bile relativno male, sezonski poslovi su mnogim građevincima dobro došli jer je bolje išta nego ništa", kažu sindikalci.

U Udruženju građana DON Prijedor kažu da u jesen veliki broj građana ostane bez ikakve mogućnosti da zaradi dnevnicu kako bi im porodica mogla da preživi.

"Mi nemamo programe koji bi omogućili bilo kakve javne radove, a koji bi mogli da koliko-toliko zadovolje potrebe velikog broja nezaposlenih lica. Nekorištenje resursa kojima raspolažemo dovodi do toga da ostajemo bez osnovne egzistencije. Vrijeme je, srećom, poslužilo pa sezonskih poslova još ima, ali ni njih uskoro neće biti", kažu u Udruženju građana DON Prijedor.

Podsjećanja radi, u julu, posljednjem mjesecu za koji postoje podaci, u BiH je bilo zaposleno 701.348 građana, a posao ih je putem zavoda za zapošljavanje tražilo čak 548.609.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti