SFERA 2015: U Mostaru počela konferencija o arhitektonskim otvorima

12.11.2015. 11:37 / Izvor: Akta.ba
SFERA 2015: U Mostaru počela konferencija o arhitektonskim otvorima
OTVORI GALERIJU

Znanstveno-stručna konferencija sa međunarodnim sudjelovanjem Sfera 2015. pod nazivom "Oblikovanje i tehnologija arhitektonskih otvora" počela je danas u Mostaru"

Znanstveno-stručna konferencija sa međunarodnim sudjelovanjem Sfera 2015. pod nazivom "Oblikovanje i tehnologija arhitektonskih otvora" počela je danas u Mostaru. Stručnjaci i kompanije iz ove oblasti bi tijekom dva dana trajanja konferencije trebali predstaviti inovacije iz ove oblasti te upoznati se sa novinama i zahtjevima koje traži EU.

Naida Memić, direktorica marketinške agencije SFERA, koja je organizator ove konferencije, kazala je da je ovo prva konferencija ovakve vrste u BiH te da je plan da ona bude organizirana svake dvije godine.

Navodi da je zahvaljujuci suradnji sa kompanijama iz ove oblasti kroz njihov časopis M- Kvadrat, namijenjen građevinskoj industriji i problemima sa kojima se susreću kompanije koje svoje proizvode izvoze u EU bila razlogom organizacije ove konferencije.

Istaknula je nadu da će današnji događaj barem jednim dijelom doprinijeti rješavanju tih problema.

"Konferencija je također mogućnost da se naši partneri upoznaju sa europskim standardima, novitetima i rješenjima. Pored navedenog cilj je upoznati sudionike sa mogućnostima koje se pružaju dobivanjem bespovratnih sredstsva EU" , navela je Memić.

Milenko Stanković, dekan Građevinskog fakulteta iz Banjaluke, kaže da je ovo prilika za sve sudionike da razmjene znanja i iskustva kako bi došli do najboljih rješenja.

Dragan Čović, predsjedatelj Predsjedništva BiH, koji je otvorio konferenciju pozvao je struku da im pomognu u stvaranju zakonskog okvira za ovu oblast. Istaknuo je da im je cilj ekonomsko-socijalna stabilizacija zemlje te da su reformski procesi već počeli.

"Već na na sljedećem sastanku sa predstavnicima EU, koji je zakazan za sljedeći mjesec, trebali bi definirati datum kada ćemo predati aplikaciju za članstvo BiH", naveo je on.

Smatra da će se stavljanjem BiH na europski put otvoriti mogućnost za povlačenje novih sredstava EU koja će biti od koristi i kompanijama iz ove oblasti.

Jasmina Katica iz Federalnog ministarstva prostornog uređenja, kazala je da BiH mora raditi na ispunjavanju svojih obveza koje je preuzela potpisivanjem različitih sporazuma koje se odnosi na smanjenje emisije CO2 uvođenjem sustava energetske efikasnosti.

Iz te oblasti jedino je usvojen zakonski okvir za energetsku efikasnost u zgradarstvu te su doneseni podzakonski akti. Nažalost navodi da je Zakon o energetskoj efikasnosti tek u parlamentarnoj proceduri.

Na konfernciji koja traje do sutra biti će izlozeni stručni i znanstveni radovi iz oblasti arhitektonskih otvora, te energetskih performansi i perspektiva istih. Bit će također govora o novitetima u oblasti proizvodnje aluminijskih profila, stakla, novim pravilnicima za ugradnju u EU koji stupaju na snagu sljedeće godine.

Konferenciju je organizirala marketinška kompanija SFERA i najveći proizvođač aluminijskih poluproizvida u BiH FEAL d.o.o. Široki Brijeg u suradnji sa Građevinskim fakultetom u Banja Luci.

Poslovni portal Akta.ba jedan je od medijskih pokrovitelja konferencije.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti