SFERA 2019: Tehnologija građenja i proizvodnje betona tiče se svih nas

27.03.2019. 14:01 / Izvor: Akta.ba
SFERA 2019: Tehnologija građenja i proizvodnje betona tiče se svih nas

Cilj panela je bio da se razmjene znanja i iskustva u različitim oblastima inženjerstva, kao i otvore mogućnosti uspostavljanja međunarodne i domaće saradnje.

Drugi dan VII Međunarodno naučno stručne konferencije - SFERA "Tehnologija betona", obilježile su prezentacije i predavanja stručnjaka i predstavnika kompanija koji su sponzori i partneri konferencije.

Završna panel diskusija otvorila je brojna pitanja o tome kako i na koji način pokrenuti građevinsku struku i normiranje njihovih akata ali i o tome koliko smo zapravo nemoćni kada je beton u pitanju.

Prof. Dr. Azra Kurtović, sa Građevinskog fakulteta univerziteta u Sarajevu kazala je da je beton materijal koji se treba održavati konstantno. Kod ovog materijala smo skoro pa nemoćni kao struka i kao proizvođač, zato je monitoring betonskih konstrukcija nešto što bi trebalo da nam bude primarno a tek onda trebamo imati mogućnost i slobodu da govorimo o sanacijama, kojima konstantno pribjegavamo.

Sanin Džidić prof dr., sa IBU EDU kazao je da je jako bitno znati kako okupiti struku. Treba znati na koji način organizovati ponudu i potražnju, jer smo svjesni da se u mnogo čemu mimoiliazimo kada je građevina ali i arhitrektura u pitanju.

"Kroz rad struke pokazalo se da na naše trižište dolaze svakakvi proizvodi, najviše lošije kvalitete a najviše zbog neimanja zakonskih regulativa. Cijena nam je ista, nije ništa niža na našem trižištu a proizvodi su lošiji. Često ne prolaze određne ateste i provjere u zemljama EU i takvi stižu na naše tržište", kazao je Džidić.

Karla Ille, voditelj laboratorija za materijale IGH instituta iz Zagreba pričala je o iskustvima iz Hrvatske koji su za nijansu boljI nego u našoj zemlji ali da i oni još uvijek aktivno rade na razvoju svog sektora kako kroz uvđenje novih tehnologija i normi pri samom projektiranju tako i izgradnji samih projekta.

Prisutnima je kazala da se dosta toga neće riješiti bez nas i našeg djelovanja u cijelom sektoru, te da se sami moramo potruditi oko uvođenja novih normi i pravila u građevinarstvu

Mario Ille, voditelj odjela za projektiranja konstrukcija, Institut IGH d.d. je kazao da se moramo požuriti kada je riječ o uvođenju normi, jer tržište nas ne čeka. Problemi se neće riješiti regulativama, potrebno je tu dosta nacionalnih dodataka i razvoja ali i da se uključe svi iz građevinske struke, samo na taj način se može doći do dobrih i kvalitenih rezultata.

Gordana Broćeta, sa Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta univerziteta Banja Luka, rekla je daje jasno da dosta toga moramo promijeniti samo je potrebno pronači prave načine za to. Potrebno je da se svi ukluče kako bi imali dobro građevinsko tržište, od sprovedbe zakonskih regulative do edukacije mladih budućih građevinara i arhitekata.

"Dosta nam se problema dešava zbog nepoznavanja odrđenih Sistema, često ni građevisnke inspekcije ne znaju za postajanje građevinskih regulative što ne može dovesti do informacija da li je nešto pogrešno ili nije. Osti slučaj je i sa inžinjerima jer i oni znaju često praviti određene greške jer ne poznaju regulative", kazala je Broćeta.

Dodala je i da je potrebno vršiti kontrolu kvaliteta materijala kod nas a ne vjerovati onome što nam se servira.

"Atesti iz renomiranih laboratorija često nam stvaraju problem na objektima koje danas gradimo. Ugrožena je trajnost betonskih konstrukcija ali to vidimo tek kada bude kasno. Procjena stanja treba da nam bude primarna.A neophodno je informirati stučnu javnost kroz razne primjere praktične ali i torijske kako bi se dobila konkretna slika ali prije svega unaprijedilo ovo naše trenutno stanje",rekla je Broćeta.

Cilj panela je bio da se razmjene znanja i iskustva u različitim oblastima inženjerstva, kao i otvore mogućnosti uspostavljanja međunarodne i domaće saradnje.

Na konferenciji SFERA 2019. su iznesene regulative i standardi u oblasti tehnologije betona, prezentirana su dosadašnja iskustva u procesu izgradnje objekata, te preispitana naučna, i tehnološka dostignuća kao i profesionalna opredjeljenja u kontekstu proizvodnje i primjene materijala za spravljanje betona, njihove prednosti i uslovi za primjenu kao i mogućnosti za poboljšanjem.

Konferenciju je organizovala kompanija Sfera d.o.o. Mostar u saradnji sa Građevinskim fakultetom Sarajevo, Institutom za standardizaciju BiH,  IGH institutom iz Zagreba, te GIT institutom iz Tuzle, a sve u cilju unapređenja poslovanja kompanija u zemlji i regiji.

I.M.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti