Siguran biznis i na štiklama: Proglašene najuspješnije žene u RS-u

23.04.2011. 11:26 / Izvor: Fokus
Siguran biznis i na štiklama: Proglašene najuspješnije žene u RS-u

Dobri poslovni rezultati, zadivljujuće menadžerske sposobnosti i ambiciozni planovi doprinijeli su tome da nekoliko pripadnica ljepšeg pola zauzme visoko mjesto u poslovnom svijetu u RS, u kojem vlada velika konkurencija. Tijana Gavrić-Mičić, Jela Rikalo, Milanka Gligić i Slavica Grebenar, koje su po izboru Privredne komore RS proglašene najuspješnijim ženama u RS za 2010. godinu, opravdale su ovu titulu ulažući puno truda i rada, da bi se dokazale na polju preduzetništva.

Godišnji promet preduzeća "Frikom" iz Trebinja, koje se bavi trgovinskim i zanatsko-uslužnim djelatnostima, iznosi dva miliona KM, a dobit 50.000 KM. Preduzeće u narednom periodu planira da proširi djelatnost i počne da se bavi projektovanjem i izvođenjem radova na području elektronike.

Vlasnica i direktorka ovog preduzeća, koje zapošljava oko 20 radnika, jeste Jela Rikalo, koja kao veliki uspjeh navodi to što uprkos poteškoćama u poslovanju uspijevaju da izmire sve svoje obaveze i dažbine.

"Privatni biznis zahtijeva vječitu budnost i spremnost na mnoga odricanja, a ako nemate podršku porodice, nemate šanse za napredak. U posao sam ušla zajedno sa mužem prije 20 godina i uspjeli smo uz obostrano razumijevanje", ističe Rikalo, koja je i ponosna majka tri sina.

Slavica Grebenar je direktorka i vlasnica preduzeća "Pingvin" iz Laktaša, koje trenutno zapošljava 35 radnika, a u planu je da u ovoj godini zaposli još deset novih. Trenutno je ovo preduzeće bazirano na domaće tržište, ali je u pregovorima za izvoz proizvoda u susjedne zemlje.

"Poslovanje u prošloj godini bilo je na zadovoljavajućem nivou, a ove godine očekujemo znatan porast, kako proizvodnje, tako i prodaje. Shodno tome uvodi se nova proizvodna linija i u pripremi je atraktivna lokacija u centru grada", navodi Grebenarova, koja je, pored dugogodišnje borbe u području privrede kao žena, uspjela da odgoji dvoje djece.

Dodaje da joj priznanje puno znači, posebno zato što je dobijeno u teškim vremenima kada je potrebno puno više truda da se postigne uspjeh.

"Žena preduzetnik, kao i žena uopšte koja želi da bude uspješna u bilo kojem području, mora to nositi u sebi i boriti se 24 sata dnevno", naglašava Grebenarova.

Lider preduzeća "Gavrić komerc" iz Istočnog Sarajeva, male porodične firme, koja se bavi veleprodajom i maloprodajom auto-dijelova, bojama i lakovima za široku potrošnju, auto-lakovima, prodajom vozila, kao i servisiranjem automobila, već četiri godine je Tijana Gavrić-Mičić. U preduzeću je zaposleno 16 radnika.

"Naše proizvode plasiramo na tržište BiH, a uvozimo proizvode iz zemalja bivše Jugoslavije. Za budućnost planiramo rast i razvoj preduzeća, tako što ćemo proširiti našu prodajnu mrežu", kaže Gavrić-Mičićeva.

Dodaje da je u auto-industriji zaposleno malo žena, što dodatno otežava posao, ali nastoji da svojom upornošću i istrajnošću dostigne zadate ciljeve.

"Osim toga, majka sam dvoje djece, a za jednu ženu veoma je teško uskladiti poslovne i privatne obaveze, naročito ako ste na odgovornim funkcijama. Zato mi priznanje za jednu od najuspješnijih žena mnogo znači i tjera me da još više radim i doprinosim privredi Srpske", istakla je Gavrić-Mičićeva.

Posao se mora voljeti

Milanka Gligić obavlja funkciju direktora i rukovodioca računovodstva i finansija u preduzeću "Kofikom produkt" iz Bijeljine, koje predstvalja najsavremeniji pogon za proizvodnju grand kafe na području BiH i zapošljava 37 radnika. Ova majka dvoje djece, uprkos obavezama koje posao nameće, nastoji da održava ravnotežu između poslovnog i porodičnog života.

"Sve je stvar dobre organizacije, ali isto tako svoj posao morate voljeti da biste ga uspješno obavljali. Za sada uspijevam da se organizujem, kako na poslu, tako i u porodici", ističe Gligićeva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti