Sigurnost u rudnicima u FBiH nije na zadovoljavajućem nivou

27.08.2019. 07:42 / Izvor: Fena
Sigurnost u rudnicima u FBiH nije na zadovoljavajućem nivou

Direktor najvećeg rudnika u Federaciji BiH, rudnika Kreka kaže da je zadovoljan sigurnošću u rudnicima, ali da ona može biti bolja.

Iako je od najveće rudarske nesreće, u rudniku Mramor u Tuzli, prošlo 29 godina stanje u rudnicima u Federaciji Bosne i Hercegovine je i dalje veoma loše. Bego Smailović u augustu 1990. godine podijelio je rudarima lampe kako bi mogli sići u jamu. 

"Tim ljudima dao sam lampe i oni su sišli u jamu u treću smjenu. To je bila najmlađa smjena, bili su veoma dobri ljudi. Ja u rudniku radim 43 godine. Mi rudari smo i ovu državu branili. Moram reći da smo veoma slabo stimulisani. Stanje u rudnicima je veoma slabo. Od rudara se mnogo traži, ali mi nemamo čime dati proizvodnju. Rudari su puni elana, ali nemamo čime raditi. Sigurnost u rudnicima nije na nekom nivou, ali rudari su na to naviknuli", kaže nam rudar Smailović.  

Osman Bleković, direktor najvećeg rudnika u Federaciji BiH, rudnika Kreka kaže da je zadovoljan sigurnošću u rudnicima, ali da ona može biti bolja.

"Sigurnost nam je na prvom mjestu. Na tome moramo raditi. Za mene ni jedan posao nije završen ako je došlo do neke ozljede ili do stvaranja invalida. Mi danas imamo oko 600 invalida. Najgore nam je što se broj radnika u rudnicima smanjuje", kaže Bleković.

I u Sindikatu rudara Federacije Bosne i Hercegovine kažu da bi za budućnost rudnika bila najvažnija izgradnja Bloka 7 Termoelektrane Tuzla.

"Mi ćemo uvijek ukazivati na to da sigurnost u rudnicima može biti na višem nivou. Pogotovo kada analiziramo ovo što se dešava u rudnicima Kreka u Tuzli, moramo prihvatiti činjenicu da su sve nepoznanice o Bloku 7 imale jako negativan utjecaj na stanje u rudnicima, pogotovo na realizaciju investitcijskih projekata", kaže predsjednik Sindikata Sinan Husić.

Generalni direktor Elektroprivrede Bosne i Hercegovine Bajazit Jašarević kaže da Elektroprivreda ulaže u dva nova bagera za rudnike u Federaciji BiH te da je početak izgradnje Bloka 7  Termoelektrane Tuzla u završnoj fazi i da se čeka na završnu dokumentaciju. Također, Jašarević je najavio kadrovsku rekonstrukciju u rudnicima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti